Aaltonen, Toini

Toini Aaltonen syntyi Kaskisissa 21.12.1918.

Toini kävi keskikoulun Seinäjoen yhteislyseossa. Hän kuitenkin jätti lukion kesken, kun matematiikan opettaja oli sitä mieltä, että tytöt eivät koskaan opi matematiikkaa. Toini siirtyi VR:lle töihin, ensin puhelin välittäjäksi ja sitten palkanlaskijaksi. VR:llä hän työskenteli 44 vuotta. Tästä työstä hänet palkittiin kunniakirjalla.

Toinilla oli hyvä lauluääni ja hän harrasti kuorolaulua. Seinäjoen lottakuoro perustettiin jatkosodan kynnyksellä Lotta Svärd Etelä-Pohjanmaan Itäisenpiirin kurssin aikana (23.5-5.6.41) Seinäjoella. Kuoro esiintyi noin kolme vuotta sotasairaaloissa, sotilaallisissa- ja seurakunnallisissa tilaisuuksissa.

Kesäkuussa 1943 kuoro oli kiertueella eteläpohjalaisten joukko-osastojen luona Karjalan kannaksella muun muassa Metsäpirtissä ja Kivennavalla sekä Jääkärirykmentti 16:n alueella. Vaasa – lehden mukaan varsinkin juhannuskonsertti oli mieleenpainuva elämys sekä yleisölle että kuorolaisilla.

Toinin rakkain harrastus oli käsityöt, kutominen ja varsinkin virkkaaminen. Yhdessä sisarensa Irja Jantusen kanssa hän hoiti kesämökin puutarhaa.

Toini Aaltonen menehtyi Seinäjoella 11.6.2005.