af Ursin, Iisa

Iisa Maria Orvokki af Ursin (s. Sillantie), syntyi Janakkalassa vuonna 1915. Hän asui Tampereella ja oli kouluvuosinaan innokas partiolainen partiolippukunta Tammerossa. Lisäksi hän harrasti yksinlaulua. Iisa kirjoitti ylioppilaaksi Tampereen Tyttökoulusta (Tipala) vuonna 1935, jonka jälkeen aloitti opinnot syksyllä 1937 Helsingin yliopistossa. Iisa opiskeli historiallis-kielitieteellisessä tiedekunnassa englantia, musiikkitiedettä ja sosiologiaa ennen YH:n aikana Heinjoen kirkossa, rintaman läheisyydessä, pikaisesti tapahtunutta vihkimistä lääket.kandidaatti Kai af Ursinin kanssa (7.11.1939).

Iisa liittyi Helsingin Lotta Svärd osastoon syksyllä 1939. Lottakoulutus ja lottapuvun hankkiminen oli aloitettu elokuussa 1939. Sota-aikana musiikki toi lohtua, ja puolisot kävivät tunteitaan läpi kirjeissään usein laulujen sanojen välityksellä. Sodanaikainen kirjeenvaihto on tallessa.

Talvisodan aikana kieli- ja konekirjoitustaitoisena Iisa toimi Helsingissä muun muassa puolustusministeriön hankintalautakunnan sihteerinä (toimistolottana) syksyllä 1939 ja keväällä 1940, monenlaisissa muissa lottien työtehtävissä sekä iv-lottana Stadionin tornissa Helsingin pommitusten aikaan helmi-maaliskuussa 1940.

Jatkosodan aikana perheeseen syntyi kaksi lasta (1941 ja 1942), ja Iisa keskittyi heidän hoitamiseensa lääkäripuolisonsa ollessa isänmaan tehtävissä.

Lotta Svärd -järjestön lakkautuksen ja rauhan tultua perhe asui edelleen Helsingissä Iisan huolehtiessa yhdessä puolisonsa kanssa perheen elatuksesta. Iisan lottapuvusta ja -merkistä ei ole tietoa, talvi- ja jatkosodan muistomitalit ovat tallessa. Yliopisto-opinnot ja laulunopiskelu olivat olosuhteiden pakosta jo jääneet taakse, ja Iisa huolehti ajan tavan mukaisesti kotirouvana nelilapsiseksi kasvaneesta perheestään. Myöhemmin perhe muutti Jyväskylään (1952), ja sieltä edelleen Tampereelle (1962) jossa Iisa menehtyi 59-vuotiaana jo 1975.