Ahlbäck, Aura

Aura Ahlbäck (o.s. Eskelinen) syntyi 1909 karjalaiseen virkamiesperheeseen. Hän kuuroutui neljävuotiaana korvatulehduksen ja vesirokon seurauksena.

Yhdeksänvuotiaana Aura lähti Kuopion kuurojenkouluun, jonka jälkeen hän kävi Nikkarilan talouskoulun. Auran sukupolven elämää leimasivat sotavuodet; talvisodan tuoksinaan kaatui oma velikin. Aura liittyi lottajärjestöön vuonna 1932 ja sota-aikana hän toimi lottana varusjaostossa. Hän avioitui miehensä, Ole Ahlbäckin kanssa vuonna 1940.

Aura Ahlbäck oli näkyvä yhdistys- ja kuurojen kulttuuriaktiivi, joka pitkän elämänsä aikana oli monessa mukana. Hän perusti mm. Helsingin Kuurojen Yhdistyksen nuortenkerhon ja toimi kuurojen kulttuuripäivien alullepanijana. Aura oli myös menestyksekäs urheilija lajeinaan hiihto, uinti, 100m juoksu, korkeushyppy, kuula ja pituushyppy. Osallistuminen Pohjoismaiseen kuurojen kongressiin Kööpenhaminassa vuonna 1934 oli Auralle ensimmäinen ulkomaanmatka, josta hän kirjoitti tarkan matkakuvauksen pieneen vihkoseensa. Myöhemmin hän kiersi lukuisat maat kuurojen tapahtumissa ja omilla matkoillaan.

Aura Ahlbäck menehtyi vuonna 2001.

 

Lähde: Kuurojen museo