Airaksinen, Saara

Saara Airaksinen (o.s. Salmimies) syntyi 29.8.1913 Valkealassa.

Hänen isänsä oli ylimestari. Vielä koulutyttönä ollessaan Saara liittyi lottajärjestöön. Ylioppilaaksi hän pääsi Porvoon naisopistosta. Perhe muutti Läskelään, josta oli noin 30 km Sortavalaan, ja siellä Saara suoritti lottien ensiapukurssin, sillä hänellä oli tähtäimessä lääkintälottana työskenteleminen. Koska paikkakunta oli pieni, hän joutui kuitenkin tekemään monenlaista lottatyötä. Läskelässä hän myös hakeutui pankkivirkailijaksi PYP:iin (myöhemmin Merita, nykyään osa Nordeaa).

Jo 6.9.1939 Saara joutui ilmavalvontalotaksi ja toimi tässä lottatyössä rauhan tuloon saakka. Hän oli siis ollut rintamalottana koko talvisodan ajan. Hän joutui evakkoon ensin Poriin, jossa hän toimi jälleen PYP:in pankkivirkailijana. Sieltä tuli siirto Tornion PYP:iin.

Ennen jatkosotaa alkaneen yleisen liikekannallepanon aikana Saara Salmimies vihittiin 15.6.1941 avioliittoon Olli Airaksisen kanssa. Vihkiminen tapahtui junassa matkalla Kemistä Tornioon – tarkoitus oli kyllä ollut pitää juhannushäät. Saara Airaksinen toimi jatkosodan aikana pankkityönsä ohella iv-lottana kotirintamalla Torniossa. Jonkin verran hän työskenteli myös saksalaisten potilaiden parissa sotasairaaloissa. Hänellä oli siihen hyvät edellytykset, koska hän oli lukenut pitkän saksan ja käynyt saksan keskusteluryhmissä.

Lottatyö loppui Saaran osalta syksyllä 1943 – perheenlisäystä oli tulossa. Airaksisen perheeseen syntyi tytär ja myöhemmin toinenkin. Torniosta perhe muutti Vierumäelle vuonna 1954 ja sieltä edelleen Helsinkiin vuonna 1958. Tällöin Saara meni uudelleen tuttuun pankkiinsa virkailijaksi. Eläkkeelle hän jäi vuonna 1973.

Saara Airaksinen on ollut usean vuoden ajan Keski-Helsingin Sotaveteraanit ry:n jäsen.

Lähde: Rautio, May-Bee: Opi rakastamaan maatasi ja kansaasi – Rintamalottien elämää (2001).