Arjanne, Kirsti

Kirsti Arjanne syntyi 19.5.1922 Helsingissä.

Arjanne valmistui ylioppilaaksi 1942 ja jatkoi opintojaan valmistuen diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1953.

Sotavuosina 1941-1945 Arjanne toimi ilmavalvontalottana. Siitä tehtävästä hän sai 1956 Ilmavoimien muistoristin ja vuotta myöhemmin sodan muistomitalin. Hänelle myönnettiin 1971 Suomen Leijonan ritarikunnan 1. luokan ritarimerkki.

Työuransa ammattien tarkastajana Arjanne aloitti Savonlinnassa, josta hän siirtyi sosiaali- ja terveysministeriöön. Uransa aikana hän oli mukana monissa työsuojelua kehittävissä työryhmissä. Etenkin naisten työolojen parantamien oli hänelle tärkeää. Kirsti Arjanne työskenteli yli kolme vuosikymmentä valtion ammattientarkastus- ja työnsuojeluhallinnossa.

Matkat kuuluivat erottamattomasti Arjanteen elämään. Häntä kiinnostivat yhteiskunnalliset asiat, kansojen historia ja taide. Seuralaisilleen Arjanne oli yleissivistyksensä ansiosta mainio matkaopas. Matkoillaan hän tarkkaili myös paikallisia oloja, eivätkä häneltä jääneet huomaamatta työympäristön puutteet. Kommentit olivat herkässä, esimerkiksi: ”Eihän tuollaisia oloja saisi olla”.

Kirsti Arjanteen kiinnostus yhteiskuntaan ja historiaan virisi jo lapsuudessa, jolloin hän sai kipeästi kokea itsenäisyyden alun myrskyisät vuodet. Ehkä siksi hän kantoi liikaakin muiden huolia, mikä vei häneltä voimia. Oman terveyden tarkkailu jäi toteamukseen: ”Kyllä se tästä korjaantuu”. Elämästä hän piti kuitenkin kovasti kiinni. Mieli ja ajatus pysyivät terävinä loppuun asti sairaudesta huolimatta.

Apulaisylitarkastaja Kirsti Arjanne kuoli 16.8.1999 Helsingissä Marian sairaalassa lyhyen sairauden jälkeen 77-vuotiaana.

 

Lähde: Kirsti Arjanteen muistokirjoitus Helsingin Sanomissa 4.9.1999, kirjoittanut: Aarret Lindfors.