Arjanne, Sylvi

Sylvi Arjanne (o.s. Harju) syntyi 19.12.1917 Karjalan Kannaksella, Muolaan pitäjässä lähellä Viipuria. Talvisodan aikana hän toimi ilmavalvontalottana ja sai 2. luokan vapauden mitalin ja kunniakirjan, joka on Mannerheimin allekirjoittama.

Talvisodan jälkeen hän oli työssä pääesikunnassa Mikkelissä. Arjanne kävi sodan aikana mielisairaanhoitajakurssin Pitkäniemessä Tampereella ja venäjän kielen taitoisena sai komennuksen Äänislinnaan Itä-Karjalaan.

Sodan jälkeen hän oli Ahveniston parantolassa mielisairaanhoitajana. Sen jälkeen hän oli Rauhan sairaalassa Imatran lähellä ennen siirtymistään Helsinkiin Kivelän sairaalaan. Sitä ennen hän oli lyhyen ajan töissä Kammion yksityisessä sairaalassa. Tuohon aikaan hän tapasi miehensä ja he menivät naimisiin syksyllä 1949.

Vanhempi tytär syntyi 1950, sitä ennen Arjanne oli töissä Liedon kunnalliskodissa ja asui vanhempiensa kanssa Loimaalla, jotka olivat sijoitettu sinne sodan jälkeen. Tämän jälkeen perhe muutti Maunulaan, jossa hän oli kotiäitinä. Nuorempi tytär syntyi 1953.

Vuonna 1956 perhe muutti Hämevaaraan, nykyiselle Vantaalle omakotitaloon, jonka he rakensivat hartiapankilla. 1960-luvulla Sylvi Arjanne oli vuoden verran kaupanmyyjänä paikallisessa ruokakaupassa ja teki sen jälkeen apuhoitajan sijaisuuksia Invalidisäätiöllä Ruskeasuolla, kunnes siirtyi eläkkeelle.

Arjanne on ollut leski vuodesta 1995 lähtien. Hänellä on kahden tyttären lisäksi kolme lastenlasta ja kaksi lastenlastenlasta.

Kuva: Helsingin Sanomat 22.5.2017.