Arneberg-Pentti, Helmi

Helmi Arneberg-Pentti (1889–1981) syntyi Norjassa. Vanhempien avioliiton kariuduttua vuonna 1893 äiti ja tytär muuttivat Suomeen. He asettuivat Vaasaan, jossa Arneberg-Pentti kävi isänmaallisuudestaan tunnetun Augusta Krookin johtamaa tyttökoulua. Hän avioitui varatuomari S.J. Pentin kanssa vuonna 1916 ja valmistui Helsingissä filosofian maisteriksi 1919.

Arneberg-Pentti oli työssäkäyvä äiti, mikä oli 1910-luvulla harvinaista. Päätyönsä hän teki ruotsinkielen opettajana ja Helsingin V yhteiskoulun johtajattarena. Arneberg-Pentti toimi myös useissa eri järjestöissä mm. Martoissa ja sotilaskotitoiminnassa.

Helmi Arneberg-Pentti liittyi Augusta Krookin johtamaan Helsingin Lotta Svärd paikallisosasto I:een tiettävästi jo vuonna 1919. Suojeluskunnan taholta Arneberg-Penttiä pyydettiin johtamaan Lotta Svärd -yhdistyksen valtakunnallisen hallinnon järjestelyä ja sääntöjen laatimista vuonna 1920. Hän toimi Lotta Svärd -järjestön keskusjohtokunnan puheenjohtajana vuosina 1921–1922 ja 1925–1929. Arneberg-Pentti oli keskusjohtokunnan jäsen vuosina 1936–1944.

Arneberg-Pentti hallitsi sujuvasti suomen ja ruotsin kielen, mistä oli etua kaksikielisessä Lotta Svärd -järjestössä. Hänen järjestelykykynsä ja sovitteleva johtamistapansa tekivät hänestä järjestöä kokoavan hahmon. Arneberg-Pentti oli yksi harvoista Lotta Svärd -järjestön johtohahmoista, jotka pyrkivät aktiivisesti puolustamaan lottien kunniaa järjestön lakkauttamisen jälkeen. Helmi Arneberg-Pentti vaikutti Lotta Svärd -järjestön muotoutumiseen kenties enemmän kuin kukaan toinen henkilö ja oli Fanni Luukkosen ohella valtakunnallisen Lotta Svärd -järjestön symboleja.