Asemalta asemalle

5.8.1943
”Jooseppi vislasi ja me taas lähdimme jyskyttelemään kohti koto-Suomea

Reittimme oli seuraava: Suonenjoki – Karhumäki – Äänislinna – Kuopio – Siilinjärvi – Suonenjoki. 30.7.-5.8.43. Potilaita oli 275.”

Keskiviikkona 22.9.1943
”Matkalla jälleen! Lähtö Suonenjoelta klo 16.00. Kivaa, että taas mennähän, olen tullut niin rauhattomaksi, etten enää pysy paikoillani yhtään, kivaa nähdä aina uusia ihmisiä, uusia seutuja eikä tarvitse vain ajatella, ajatella ja nähdä aina samanlaista ympärillään.”

Maanantaina 31.5.1943
”Matkalla! Täsmälleen klo 8 olin junassa ja lastaus alkoi klo 9 sotilaslaiturilla. Klo 5.30 lähtivät toiset Raivolaan ja toiset vaunuineen Valkjärvelle hakemaan poikia. Me lotat laitoimme taas voileipiä ja olipa siinä taas pyöräytettävä toisenkin kerran ennen kuin kaikki oli taas selvää. Vähän jälkeen klo 12 Raivolaiset plus Valkjärveläiset palasivat lasteineen. Vaunut liitettiin emärunkoon ja sittenpä olimmekin valmiit taas tällä kertaa.”

Perjantaina 28.4.1944
”Olemme pysäköineet täällä kotipaikalla jo melkein viikon. Aika on mennyt mitä moninaisimmissa touhuissa, kuten suursiivoukset, lutikkajahdit ja ikkunoiden pesut.”
Irja Koljonen

”Potilasmatka Äänislinnasta Pohjanmaan kaupunkeihin rannikoille kesti 4-5 vuorokautta. Tuli aina niitä muita sotilasjunia, jouduttiin seisomaan pitkin eri asemia. Vietiin Äänislinnan ja Karhumäelle kun mentiin, meille kytkettiin sellainen pieni ilmatorjuntavaunu puolustukseksi. Talvisodan aikaan junaa ammuttiin, ja he olivat menneet lumihankeen metsään suojaan. Mutta minulle ei tapahtunut sellaista.

7.11.1941 lähdin ensimmäiselle matkalle Helsingistä Äänislinnaan. Meille ei kerrottu minne. Vain junahenkilökunta tiesi minne suuntaan oltiin menossa. Suoraan Mikkelistä [päämajasta] tuli kapteenille käsky. Saavuimme Petroskoihin 11.11.1941. Kello 13.25 joimme kahvia Kuusisen palatsissa. Seuraavana päivänä olimme kävelyllä kaupungilla.”

Svea Roering