Hakkarainen, Tellervo

Tellervo Hakkarainen (1916–2008) syntyi Kolarissa. Hän vietti lapsuutensa Kurussa, jonne perhe oli muuttanut helpottaakseen lasten koulunkäyntiä. Hakkarainen kirjoitti ylioppilaaksi Tampereen yhteiskoulusta vuonna 1935.

Tellervo ”Teppu” Hakkarainen liittyi Lotta Svärd -järjestön Kurun paikallisosastoon vuonna 1938. Hän kävi samana kesänä Syvärannan lottaopistossa kahden viikon muonituskurssin ja hänet hyväksyttiin Helsingin Kasvatusopillisen Talouskoulun opettajakurssille. Hakkarainen opiskeli saksaa Wiesbadenissa ja Heidelbergissa kesällä 1939.

Talvisodan aikana Hakkarainen työskenteli Lotta Svärd -järjestön keskusjohtokunnan päätoimistossa ja keskusvarastolla Luumäellä. Siellä huollettiin kannakselta evakuoituja siviilejä ja ohjattiin eteenpäin palvelukseen saapuvat lotat.

Vuonna 1940 vastavalmistuneena talousopettajana Tellervo Hakkarainen aloitti Lotta Svärd keskusjohtokunnan rajatoimiston palveluksessa Haminassa linnoittajien muonitusemäntänä. Jatkosodan alussa vuonna 1941 hänestä tuli rajatoimiston päällikön Annikki Nissisen lähin apulainen. Muonitustarkastaja Hakkaraisen päätehtävänä jatkosodan aikana oli Rajatoimiston lottakanttiineista huolehtiminen. Useiden satojen kanttiinien verkosto ulottui Petsamosta Hankoon ja Ahvenanmaalle.

Tellervo Hakkarainen oli perustamassa Työmaahuolto ry:tä vuonna 1944 ja Työmaahuolto Oy:tä vuonna 1945. Hän työskenteli Työmaahuollon toimitusjohtajana vuosina 1946–1973 ja sen johtokunnan puheenjohtajana 1946–1978. Hakkarainen toimi Työmaahuollon tytäryhtiöiden Ravintohuolto oy:n sekä Suuros Oy:n johtoryhmissä. Hän järjesti yhdessä Maja Genetzin kanssa mm. Lapin jälleenrakennustyömaiden muonituksen ja Helsingin vuoden 1952 olympialaisten ruokahuollon. Genetz ja Hakkarainen kehittivät suomalaista työpaikkaruokailua ja toteuttivat sen sadoissa yrityksissä.

Tellervo Hakkarainen teki monia opintomatkoja Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Hän toi mukanaan uusia toimintamalleja Suomen suurkeittiöihin mm. itsepalvelun ja pakasteet. Hakkarainen suoritti Bachelor of Arts -tutkinnon Yhdysvalloissa Dallasin yliopistossa vuonna 1949.

Hakkarainen oli Suomen Naisten Huoltosäätiön hallituksen jäsenenä vuosina 1960–1996 ja puheenjohtajana vuosina 1985–1996. Hän julkaisi useita ruokataloutta koskevia kirjoja ja artikkeleita. Hakkarainen sai vuonna 1978 Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkin. Talousneuvoksen arvo hänelle myönnettiin vuonna 1991.