Harju-Jeanty, Eva

Eva Harju-Jeanty (o.s. Korkman) syntyi 21.7.1922 Nurmijärvellä.

Hän muutti jo varhain perheensä kanssa Helsinkiin. Koti oli vakavarainen porvariskoti. Eva valmistui diplomikosmetologiksi. Hän liittyi lottajärjestöön alkutalvesta 1941 ja suoritti pian muonituslottakurssin.

Jatkosodan sytyttyä hän meni ilmoittautumaan paikallisosastoonsa, koska oli halukas lähtemään rintamalotaksi mihin tahansa, missä apua tarvittiin. Ongelmana oli se, että hän oli liian nuori – ei vielä 19 vuotta täyttänyt. Holhoojan valtakirja mukanaan hänen täytyi henkilökohtaisesti käydä kysymässä lupaa keskusjohtokunnan muonituspäälliköltä Maja Genetziltä – lupa tuli.

Eva oli muonituslottana Viipurissa sen takaisivaltauksesta kevääseen 1942 saakka, ja sen jälkeen hän toimi kanttiinilottana Laatokan metsäpirtin Paukunmäessä. Huhtikuussa 1944 hän lähti siviiliin. Hän oli rintamalottana lähes kolme vuotta.

Vuonna 1945 Eva Korkman avioitui eläinlääkäri Maurice Harju-Jeantyn kanssa. He muuttivat 1946 Isokyröön, jossa hänen miehellään oli virka. Perheeseen syntyi neljä poikaa, ja Eva Harju-Jeanty jäi kotiäidiksi.

 

Lähde: Rautio, May-Bee: Opi rakastamaan maatasi ja kansaasi – Rintamalottien elämää.