Harju, Mirjam

Mirjam Harju (o.s. Tikka) syntyi 27.04.1921 Johanneksessa.

Hän asui lapsuutensa Johanneksessa Tikkalan kylässä ja kävi kaksi vuotta Viipurin Tyttökoulua Tipolaa. Keskikoulun oppimäärän Harju suoritti Viipurin Suomalaisessa Lyseossa. Vuosina 1938-1939 opiskeli hän Lahden Kansalaisopistossa.

Mirjam Harju liittyi Lottajärjestöön vuonna 1939 Johanneksessa. Hän kävi viestilotan koulutuksen ja toimi lähettinä sekä keskuslottana rintamalla.

Harju komennettiin 06.10.1939 4. L. Rak.K – yksikköön. 4. Divisioonan sijoitus oli Karhulan-Hatjalahden lohkoilla, jossa hän oli helmikuuhun asti. Myöhemmin Rintamalinjoja tarkistettiin ja yksikkö siirtyi linjalle Viipurinlahti-Uuras-Ylä-Somme ja maaliskuussa sodan loppupuolella Viipurinlahden toiselle puolella Säkkijärvelle ja sieltä Virolahdelle. Taistelujen puhjettua joulukuusta – helmikuulle hän hiihteli kotimaisemissaan viestintätehtävissä ja yksiköiden välillä rintaman läheisyydessä.

Välirauhan aikana Harju toimi viestikeskuksessa Haminassa ja jatkosodassa osastossa VK 27 Itä-Karjalassa aina vuoden 1942 kevääseen saakka. Mirjam Harju avioitui helmikuussa 1942, eikä enää palannut rintamalle. Myöhemmin hän toimi Helsingissä puhelinvälittäjänä Lv.30: ssa.

Mirjam Harju kuoli 16.10.2016 Vantaalla.