Hartikainen, Tyyne

Tyyne Hartikainen (o.s. Kokkonen) syntyi 01.02.1917 Nilsiässä.

Tyyne oli isohkon maatalon nuorin tytär ja taitava käsistään. Hän opiskeli Portaanpään opistolla kudonnan linjalla vuonna 1940 vuoden ajan. Tyyne oli myös päässyt käsityöopettajaseminaariin Viipuriin, mutta joutui luopumaan unelmastaan sodan vuoksi. Sodan alkuaikoina Tyyne piti lehtileikekirjaa, johon hän kokosi pääasiassa runoja, mietteitä ja merkkihenkilöiden puheita. Lottana Tyyne toimi ilmavalvonnassa Nilsiässä ennen avioitumistaan.

Tyyne meni naimisiin naapurinsa Pentti Hartikaisen kanssa vuonna 1942, jolloin Pentti palveli vielä sodassa. Tyyne omistautui täysin perheelleen ja hurskaana körttinä hän ei halunnut estää lasten tuloa maailmaan. Niinpä vuosien 1943-1960 välillä pari sai 10 lasta, joista yksi poika ja 7 tyttöä jäivät eloon. Kaksi lasta kuoli pian syntymän jälkeen, minkä lisäksi Tyyne koki myös kolme keskenmenoa.

Perhe eli hyvin vaatimatonta, työn ja raadannan sävyttämää elämää aluksi kirkonkylällä ja sittemmin vuoden 1950 alusta kotikylällä Palonurmessa, jossa molempien suku oli helpottamassa arkea ainakin jossakin määrin. Sodassa haavoittunut Pentti oli etenkin alkuvuosikymmenenä haaste työntäyteiselle Tyynelle. Perhe osti suuremman tilan vuonna 1959 ja sähköt kylään saatiin vuonna 1960, mikä helpotti erityisesti kiireisen perheenäidin arkea. Tyyne säästi varoja ompelemalla perheen vaatteet ja hankki talousrahaa ompelemalla myös kyläläisille.

Tyyne säilytti elämänsä loppuun saakka uskonsa ja vaatimattoman elämäntapansa työskennellen maatilallaan ja tehden käsitöitä. Hän oli vahva, säästäväinen ja peräänantamaton niissä asioissa, joita piti tärkeänä. Tyyne seurasi aikaa tarkkaan ja tähdensi terveellisen sekä yksinkertaisen ravinnon ja elämän merkitystä. Koti, uskonto ja isänmaa olivat Tyynelle näkyvä ja keskeinen arvopohja, josta ammennettiin yksityiskohtaisemmat elämänohjeet ja jotka jätettiin myös lapsille perinnöksi.

Kolme parin lapsista ryhtyi myös maanviljelijöiksi. Lastenlapsia Tyyne ja Pentti saivat 15 ja lastenlastenlapsia 17.

Tyyne ja Pentti kuolivat vuonna 2000.