Hasanen, Toini

Toini Esteri Hasanen syntyi Hirvensalmen Tuukkalan kylässä, Harjulan talossa, vuonna 1925. Hän oli nelilapsisen perheen nuorimmainen.

Hän liittyi 12 -vuotiaana pikkulottiin Hirvensalmella, jossa oli paljon lottatoimintaa. Toinin äiti kuului myös Hirvensalmen lottayhdistykseen. Hirvensalmella oli lottien kioski, joka sai työvoimaa pikkulotista. He kävivät ennen sotia vuorotellen pitämässä kioskia, kuten myös Toini Hasanenkin. Kioski oli auki kesäisin.

Sodan aikana Toini Hasanen palveli ilmavalvontalottana. Koulutus tehtävään järjestettiin kylällä. Hirvensalmella olevasta Halmisen talosta oli purettu pois osa kattoa, josta lotat tarkkailivat kiikarilla viholliskoneiden lähestymistä. Ilmavalvontalotan tehtävänä oli ilmoittaa heti saapuvista koneista Mikkelin päämajaan. (Viholliskoneet tulivat aina järven takaa, lensivät yli järven ja yli ilmavalvontapaikan, kertoi Toini Hasanen.) Hirvensalmen lottajärjestö pyysi 6-8 lottaa ilmavalvontatyöhön. Ilmavalvonta oli vuorotyötä. Kaksi ilmavalvontapäällikköä järjestivät vuorot.

Toini Hasanen asui lapsuuden kodissaan koko talvisodan ajan. Jatkosodan aikana hän palveli ilmavalvontatehtävissä parin vuoden ajan myös Hirvensalmen Kuitulan kylässä, isossa tuulimyllyssä. Kun rintama siirtyi kauemmaksi, ilmavalvonta Hirvensalmella loppui ja Toini Hasanen toimi sodan loppuun asti muonituspuolella silloin, kun muonitukseen tuli tarvetta.

Sodan jälkeen Toini Hasanen, ison maalaistalon tyttärenä, hoiti kaikkia talonpitoon ja karjanhoitoon liittyviä tehtäviä. 1950 -luvun alussa hän läksi Helsinkiin hirvilahtelaisen tuttavaperheen luo ja työskenteli myymäläapulaisena aina eläkkeelle jäämiseensä asti. Hän on naimaton ja asuu eläkkeelle jäätyään kotikylässään, omassa asunnossaan lähellä lapsuuskotiaan.

Muistiinpantu 93 -vuotiaan Toini Hasasen kertomuksesta 20.08.2018 / HL