Hurme, Helvi

Helvi Hurme (o.s. Vilonen) syntyi 18.4.1911 Lahdessa.

Lottajärjestöön hän liittyi jatkosodan alkaessa. Mitään lääkintälottakurssia hänen ei tarvinnut käydä, koska hän oli koulutettu lastenhoitaja, valmistunut vuonna 1937.

Helvi aloitta vuonna 1938 työt Auroran sairaalassa Helsingissä. Talvisodan jälkeen hän siirtyi Joutsaan Suomen Huollon sairaalaan. Täältä hän kesällä 1942 sai komennuksen Äänisjärven itärannalla sijaitsevaan Verhojanskin kylän Suurlahteen kenttäsairaala 25:een. Sieltä käsin hän oli kahdesti parin viikon komennuksella Sungussa JSP:llä.

9.6.1944 alkoi siirtyminen kenttäsairaalan mukana Kannakselle moniin eri kohteisiin. Viipurissa kenttäsairaala vain käväisi, lähti sieltä takaisinpäin ja päätyi lopulta Ilomantsin Lehtovaaraan. Tämän jälkeen kenttäsairaala siirtyi vielä Ilomansin Mekrijärvelle. Kun aselepo julistettiin (4.9.), lähti Helvi siviiliin. Hän oli ollut rintamalottana kaikkiaan runsaat kaksi vuotta.

Lottakomennuksen jälkeen Helvi meni uudelleen lastenhoitajaksi Auroran sairaalaan. Kun lasten psykiatrinen osasto perustettiin, hänet siirrettiin sinne. Koska hänellä oli taipumuksia askarrella lasten kanssa, hänet lähetettiin Riihimäen askarteluopistoon kurssille. Kurssin jälkeen hän palasi takaisin Auroran sairaalan lasten psykiatriselle osastolle. Helvi sai 1950-luvulla Helsingin kaupungilta stipendin, jonka turvin hän pääsi Jugendhofiin Saksaan ja Pestalozzi-kylään Sveitsiin seuraamaan niiden askartelumetodeja.

Helvi Vilonen avioitui vuonna 1961 Arvo Hurmeen kanssa.

Hän jäi eläkkeelle 55-vuotiaana vuonna 1966, minkä jälkeen hänen pääasiallinen työnsä oli hänen sotainvalidimiehensä hoitaminen. Helvi Hurme jäi leskeksi vuonna 1989.

 

Lähde: Rautio, May-Bee: Opi rakastamaan maatasi ja kansaasi – Rintamalottien elämää (2001).