Ilkkala, Ilta

Ilta Tyyni Ilkkala syntyi Keiteleessä 26.9.1921. Hän varttui isänmaallisessa perheessä Ähtärnin Moksussa. Illan isä oli suojeluskuntalainen ja äiti lotta. Perheeseen kuului Illan lisäksi kaksi muutakin lasta, Ilkka, joka oli sotilaspoika sekä Irma – pikkulotta niin kuin sisarensa. Ilta osallistui lapsena Myllynmäen pikkulottailtoihin, jonne oli joka kerta ajettava pyörällä 12 km matka. Tämän saman matkan Ilta ajoi myös kouluun.

Illan ollessa 13-vuotias perhe muutti Jyväskylään, jossa äiti oli innolla mukana lottatoiminnassa ja tytöt pikkulotissa. Ennen koulutyön loppumista keväällä 1939, Ilta vietti iltansa muonitustöissä Jyväskylän asemalla, jonka kautta kulki linnoitustyöporukoita. Myöhemmin syksyllä Ilta oli myös muonittamassa ylimääräisten kertausharjoitusten aikaisia sotilaskuljetuksia. Tuon syksyn aikana Ilta suoritti myös useita lottakursseja, vaikka pitikin käytännön työtä parhaana opettajana.

Talvisodan syttyessä Ilta oli jo 18-vuotias ja hän siirtyi nuorisojaostosta Lotta Svärd -järjestön jäseneksi. Evakoiden siirtovaiheessa hän osallistui muun muassa muonitustehtäviin Jyväskylän rautatieasemalla. Ilta muistaa, kuinka järkyttyneenä seurasi kohtaloonsa alistuneiden uupuneiden evakoiden kuljetuksia. Seuraavaksi hän siirtyi ilmavalvontatehtäviin Hyppyrimäen torniin ja edelleen Tikkakoskelle, joissa ilmavalvontalotat toimivat perehdyttäjänä. Ilmavalvonnan lomassa Ilta kävi myös konekirjoituskurssin ja pääsi kansliatöihin kauppakoululle. Kaikki vapaa aika puolestaan käytettiin sukkien ja lapasten kutomiseen, koska rintamalla tarvittiin paljon lämpimiä vaatteita.

Päästyään ylioppilaaksi vuonna 1941 Ilta komennettiin Tuusulaan säähavaintokurssille, mutta kesken kurssin alkoi jatkosota, jonka myötä lotat joutuivat jälleen tositoimiin. Ilta määrättiin hoitamaan Hankasalmen Kovalanmäellä Keski-Suomen itäisintä lentosääntarkkailuasemaa ja opettamaan siellä oleville ilmavalvontalotille säähavaintojen tekemistä. Lottien piti joka kolmas tunti ilmoittaa lämpötila, tuulen suunta ja pilvien korkeus ja vain yöllä sai pitää kuuden tunnin tauon. Elokuu alussa kouluttajan tehtävä päättyi ja Ilta pääsi töihin sanomalehti Keskisuomalaisen toimitukseen.

Sotien jälkeen 1990-luvulla perustettiin Lottamuistomitalitoimikunta, jonka Keski-Suomen mitalitoimikunnan puheenjohtajana Ilta toimi. Tunnustuksena ansiokkaasta tominnasta Lotta Svärd -järjestössä maanpuolustuksen hyväksi myönnettiin myös Illalle lottamuistomitali 6.2.1994.