Jalas, Katri

Katri Jalas (o.s. Gummerus) syntyi perheen yhdeksänneksi lapseksi Pihtiputaalla 16.12.1883.

Perheen poikien koulutus oli etusijalla, mutta 1880-luvun lopulla halusivat vanhemmat ennakkoluulottomasti kouluttaa myös tyttäriään. Kun Katri oli käynyt keskikoulun, suoritti hän vuonna 1905 Mustialan karjatalouskoulun. Tämän jälkeen hän toimi opettajana Viitasaarella Silon karjanhoitokoulussa, Vihdin käytännöllistietopuolisessa karjanhoitokoulussa ja Ähtärin kotitalouskoulussa.

Katrin ensimmäinen aviomies oli Väinö Johannes Jalas Vaasasta. Pariskunta vihittiin vuonna 1912 ja myöhemmin heille syntyi viisi lasta. Katri perheineen asui Raahessa, missä hänen aviomiehensä toimi asemapäällikkönä vuosina 1927-1936. Väinö Jalas ja Katrin 9-vuotias poika hukkuivat vuonna 1936 Raahen edustalla ukkosmyrskyssä.

Ennen menehtymistään Väinö oli ostanut Pattijoelta maata. Katri rakennutti Pattijoelle asuinrakennuksen ja navetan. Muutto Pattijoelle tapahtui talvisodan jälkeen vuonna 1941.

Aviomies Väinö oli suojeluskuntapiirin eturivin miehiä ja Katri puolestaan oli aktiivisesti mukana Lottajärjestön toiminnassa. Katri Jalas kuului Raahen lottapiirin johtokuntaan heti sen perustamisesta lähtien ja toimi myös vuosien ajan piirin puheenjohtajana. Katrin tyttäret olivat myös mukana lottatoiminnassa.

Sota-aikana Katrin vanhin poika Juhani kaatui Pistojoella vuonna 1941. Lastenlaulun Putte-possun nimipäivät on Juhanin säveltämä kappale.

Katri avioitui toisen kerran vuonna 1947, aviopuoliso oli Oskari Lampu Aitolahdelta. Avioliitto kesti 12 vuotta, kunnes Katri jäi leskeksi toistamiseen.

Katri Jalas menehtyi Raahessa vuonna 1969.