Järvinen, Helvi

Helvi Hellin Järvinen (o.s. Hämäläinen) syntyi 4.8.1923.

Helvi sai komennuksen lähteä lottatöihin 18.10.1941. Hän oli 18-vuotias, mutta hänellä oli rohkeutta lähteä kohti tuntematonta. Hän matkusti junalla kohti Kuusamoa tykinkuulien päällä kylmässä istuen. Kuusamosta jatkettiin matkaa kuorma-auton lavalla 100 kilometriä itään, Kananaisten kylään.

Kulkurien kanttiini, jossa hän työskenteli, oli ambulanssien pysähdyspaikka. Haavoittuneet saivat kuumaa juotavaa matkalla sotasairaalaan. Kanttiini oli auki yötä päivää ja siellä työskenteli useita lottia.

”Jouluksi -42 valmistimme juhlan pojille, saimme ainekset riisipuuroon ja kiisseliin sekä jonkinlaista pullaa kahvin korvikkeen kanssa. Jouluevankeliumia luettiin.”

Keväällä 1943 tuli porukalle lähtö kohti Äänislinnaa. Lottien kanttiini Piltsu sijaitsi Laatokan takana.

”Siellä meitä oli vain kolme lottaa. Hoidin emännyyttä eikä mitään harmia sattunut. Kunnia pojille ja miehille.”

Helvi joutui vielä Aunukseen Laperan kylään vuonna 1944, jossa hän hoiti yksin kanttiinia.

”Vielä jouduin uuteen paikkaan keväällä 1944. Paikka oli Itä-Karjalassa Lamperan kylä. Siellä hoitelin yksin komppanian pientä kanttiinia. Siellä tiemme, Jaakon ja minun, alkoivat kulkea samaan suuntaan. Ihmeelliset ovat elämän polut.”

Lomakäyntinsä aikana hänen joukko-osastonsa oli joutunut perääntymään Suomen puolelle. Hän ei tiennyt, missä osasto oli majoitettuna.

Oli pelkkä kenttäpestinnumero osoitteena ja sen perusteella löysin porukan likeltä Sortavalaa, Laatokan rannalta, Rytyn kansakoululta. Taas kanttiini pystyyn ja olin siellä elokuun puoleen väliin asti.”

Helvi kirjoittaa olleensa väsynyt sotaan, josta ei näyttänyt tulevan loppua.

”Hain Vaasaan naisopistoon, pääsin sinne ja sain vapautuksen komennukselta. Koulu alkoi 20.8. Välirauha kirjoitetiin 19.9.1944 ja siitä alkoikin uusi vaihe elämässäni.”

Helvi avioitui puolisonsa Jaakko Järvisen kanssa heti sotien jälkeen vuonna 1945. Pariskunta asettui asumaan Jaakon kotikaupunkiin Porvooseen ja pariskunta sai viisi lasta. Helvi Järvinen jäi leskeksi helmikuussa 2018 ja puoliso Jaakko Kalervo Järvinen s. 17.10.1921 oli myös sotaveteraani.

Helvi Järviselle on myönnetty Lottamuistomitali sekä Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan I luokan mitali.

Helvi Järvinen asuu palvelutalossa Porvoossa.

 

Lähde: Helvi Järvisen valokuva/muistokirja, Uusimaa-lehti 2017.