Jauhiainen, Helvi

Helvi Jauhiainen (o.s. Järveläinen) syntyi 6.5.1923 Muolaan Ylä-Kuusaassa, Karjalankannaksella.

Helvi Jauhiainen suoritti 16-vuotiaana loppututkinnon Loimaan kotiteollisuuskoulussa. Sen jälkeen hän työskenteli apulaisena tätinsä Hetti Hyytiäisen ja hänen miehensä Rikhard Hyytiäisen kotona ja yrityksessä Savitaipaleella.

Lottajärjestöön Helvi liittyi Savitaipalleella vuonna 1941 ja osallistui samana vuonna järjestön lottakurssille. Sota-aikana Helvi toimi Valkjärvellä lääkintälottana 31 kenttäsairaalan 13.osastolla. Nuoren ikänsä vuoksi häntä kutsuttiin usein ”beibiksi”.  Hänet vihittiin korpraali Martti Jauhiaisen kanssa avioliittoon silloin kirkkona toimivassa Kuusaan hovissa, Muolaan Ylä-Kuusaassa vuonna 1943.

Helvi siirtyi vuonna 1944 Viipuriin miehensä perheeseen ja sai maaliskuussa 1944 tyttären Marja-Leenan, myöhemmin perheeseen syntyi myös pojat Heikki ja Pekka. Perhe muutti miehensä viipurilaissukulaisten mukana Uuteenkaupunkiin ja sieltä sitten Hyvinkäälle vuonna 1947. Siellä Helvi perusti miehensä Martti Jauhiaisen kanssa liikeyrityksen, josta kasvoi vuosien mittaan menestyvä perheyritys. Marila -kauppaketjulla oli myymälöitä Hyvinkäällä, Riihimäellä, Vantaalla ja Espoossa.

Helvi suoritti diplomikauppiaan tutkinnon Suomen vähittäiskauppiasopistossa. Hän toimi Hyvinkäällä vuosia Hyvinkään karjalaisten puheenjohtajana ja kunniapuheenjohtajana sekä Hyvinkään rintamanaisten puheenjohtajana ja kunniapuheenjohtajana. Helvi harrasti yritys -ja yhdistystoiminnan ohella lausumista, runojen kirjoittamista, käsitöitä ja sukututkimusta.

Helvi Jauhiainen kuoli 16.7.2006 Hyvinkäällä.