Jokela, Eeva

Eeva (o.s. Jutila) Jokela syntyi Alavieskassa 1.3.1920. Lapsuutensa hän vietti maatilalla, tilan töihin osallistuen jo heti pienestä pitäen. Syksyllä 1939 kun Kansanhuoltoministeriö perustettiin, meni Eeva sen palvelukseen. Työtehtäviin kuului silloin elintarvikekorttien jako, tilitykset ja muita toimistotöitä.

Välirauhan aikana Eeva oli Kokkolassa sisarensa kanssa vankisairaalassa hoitamassa vankeja. Syyskuussa 1941 Eeva lähti eläinlääkintäkurssille, Petäjäveden Kintaukseen. Kurssi kesti kuukauden. Lottajärjestön keskusjohtokunta oli laatinut opetussuunnitelman, joka sisälsi seuraavat aihealueet: sääntöselostusta, upseeriluentoja, lääkäriluentoja, ratsastusharjoituksia, laulua, hevosen anatomiaa, tautioppia ja sairaanhoitoa.

Kurssin suoritettuaan Eeva lähti lottakomennukselle lokakuussa 1941 Aunukseen 14. kenttähevossairaalaan, jossa hän työskenteli aina vuoteen 1944 saakka. Eläinlääkintälotalle hyvä ratsastustaito oli tarpeen, sillä toipilaan hevosen liikunnantarve kasvaa, kun sen on seistävä pitkiä aikoja paikallaan, ja niin lotat joutuivatkin monesti ”pomminpurkajiksi” kun ylienergisiä., toipilaita hevosia piti ryhtyä jaloittelemaan.

Perääntymisvaiheessa 1944 14. kenttähevossairaala siirrettiin Impilahteen Läskelä-yhtiön navettaan. Tämän jälkeen hevossairaala siirrettiin Savonlinnaan Nojamaan kartanoon ja Eeva erään toisen lotan kanssa jätettiin Kallislahteen huolehtimaan jälkijoukkojen hevosista. Eläimet oli sijoitettu eri taloihin, ja lotat kävivät tarkastamassa eläimien kuntoa ratsain. Jonkin ajan kuluttua lotat saivat siirron Ypäjän hevossiittolaan ja lopulta heidät kotiutettiin 17.11.1944.

Siviiliin päästyään Eeva oli töissä Alavieskan kunnantoimistossa ja myöhemmin hän toimi pankin kassanhoitajana. Eeva avioitui vuonna 1945 Leo Jokelan kanssa. Pariskunta muutti Kuopioon ja avioliittoa jatkui lähes 50 vuotta. Leskeksi jäätyään Eeva Jokela muutti takaisin Alavieskaan.

Eeva Jokela menehtyi 25.2.2017.

Lähteet: http://www.kolumbus.fi/annsan/eeva/, Kuvia ja kertomuksia sieltä jostakin – rintamanaiset muistelevat (toim. Hely Alhainen) Kustantaja: Rintamanaisten säätiö 2004