Kalkkinen, Rita

Vivi Marita, kutsumanimeltään Rita, Kalkkinen (o.s. Kahma) syntyi Helsingissä 10.10. 1920. Lapsuutensa ja nuoruutensa Rita vietti Helsingissä, jossa hän kävi ensin Alli Nissisen valmistavaa koulua, sitten Yrjönkadun tyttökoulua ja sen jälkeen Uutta Yhteiskoulua, Helsingin Viidettä Yhteiskoulua. Ritan perhe oli aktiivisia urheilussa ja Rita oli nuorten Suomen mestari sekä uinnissa että kaunoluistelussa.

Kun jatkosota alkoi, Rita liittyi Ylioppilaslottiin. Hän teki ensin nostoväen muonituksia Perämies-ravintolassa Roobertinkadulla, sitten päivysti Helsingin aseman puhelinkeskuksessa. Komennus tuli sitten Malmin lentokentälle, jossa lotat huolehtivat lentäjien muonituksesta.

Veljensä Nisse Kahman kaaduttua Syvärillä vuonna 1943 kaukopartiomiehenä, Rita tunsi velvollisuudekseen lähteä rintamalle ja sai komennuksen Viipuriin, jossa oli melkein sodan loppuun asti muonitustehtävissä.

Vuonna 1944 Rita Kahma avioitui sotalentäjä Lauri Kalkkisen kanssa.

Rita ja Lauri asuivat Helsingissä Laurin ollessa vientitehtävissä, mutta pari muutti Sambiaan vuonna 1967 Laurin toimiessa YK:n FAO:n projektijohtajana metsäteollisuudessa. Sen jälkeen he asuivat vielä Tansaniassa ja Indonesiassa, kunnes muuttivat takaisiin Helsinkiin 1970- luvun lopulla.

Lauri kuoli vuonna 1987 ja Rita 2015, melkein 95-vuotiaana.