Kauko, Kaija

Kaija Kauko (o.s. Kemppainen) syntyi 8.10.1923. Hallan Ukon tyttärentyttärenä Kaija asui lapsuutensa Hyrynsalmen kirkonkylällä. Perheessä oli kaksi poikaa ja seitsemän tyttöä. Sodan aikana pojat joutuivat rintamalle, ja kotikylällä lähes kaikki tytöt äiteineen liittyivät lottatoimintaan, niin myös Kaijan perheen tytöt ja äiti.

Kaija oli lottatoiminnassa mukana vuosina 1931 – 1944. Lottalupauksen hän antoi vuonna 1940 ja kävi lottakurssin Hyrynsalmella vuonna 1941. Kaija toimi muun muassa kanttiini- ja toimistolottana ja talvisodan aikana myös ilmavalvontalottana. Hän oli lottakomennuksella 23.7.1941 – 1.10.1944. Tuolloin hän työskenteli puolustuslaitoksen linnoitustoimiston eri yksiköissä Uhtua-Kiestinki –suunnalla. Hän toimi Itä-Karjalan sotilashallinnon siirtoleirien esikunnassa kansliatehtävissä 31.3. – 17.6.1944. Kaija on saanut useita kunnia- ja ansiomerkkejä Isänmaan hyväksi tehdystä arvokkaastaan työstään.

Kaija avioitui Jouko Kaukon kanssa vuonna 1947. He asuivat Hyrynsalmella Hoikan koululla. Perheeseen syntyi kolme lasta. Vuonna 1955 he muuttivat Kemijärvelle, jossa Kaija liittyi heti sotilaskotisisarten toimintaan. Hän toimi Rajasotilaskotiyhdistyksen Kemijärven osaston puheenjohtajana kahteen otteeseen, yhteensä kaksikymmentä vuotta. Sotilaskotitoiminta tuli päätökseensä Kemijärven rajakomppanian lopettamisen vuoksi.

Kun Lapin Lottaperinneyhdistys perustettiin, Kaija toimi siinä alusta asti aktiivisesti ja oli yhdistyksen Kemijärven yhdyshenkilö. Hän oli samanaikaisesti aviomiehensä kanssa Kemijärven sotaveteraanien toiminnassa aktiivisesti mukana, vielä senkin jälkeen, kun jäi leskeksi vuonna 2004.

Kaija kuoli 4.6.2017.