Kettunen, Silja

Silja Lyydia Kettunen (o.s. Kuittinen) syntyi 16.9.1925 Pohjois-Karjalan Viekin kylässä. Silja hyväksyttiin 15-vuotiaana Pielisjärven paikallisosastossa toimivaksi lotaksi 13.5.1941, ja hän osallistui vuonna 1941 muun muassa ilmavalvontaan Viekin seurojentalon katolla. Silja kertoi kerran nukahtaneensa vartiovuorollaan ja heränneensä siihen, kun lentokoneet lähestyivät jylisten. Hän pelästyi kovasti, että oli tyrinyt tehtävänsä pahemman kerran, mutta onneksi koneet osoittautuivat omiksi.

Silja antoi lottalupauksen heinäkuussa 1943. Myöhemmin hän osallistui muun muassa vartiosotilaiden muonittamiseen muutaman kilometrin päässä sijaitsevalla Mätäsvaaran molybdeenikaivoksella. Kaivoksella oli myös saksalaissotilaita vartiointitehtävissä, ja kerran Silja sattui olemaan paikalla, kun yksi saksalaisista vartiosotilaista kuoli hänen silmiensä edessä harhalaukaukseen.

Lotille maksettiin palkka muona-annoksina ja tupakkana, jota Silja röyhyttelikin sitten seuraavat 30 vuotta.

Sodan jälkeen Silja työskenteli Nurmeksen kansanhuollossa. Kerran sinne tuli rintamaveteraani Veikko Kettunen ostamaan kenkiä. Siitä alkoi Siljan ja Veikon yhteinen taival, joka päättyi Veikon kuolemaan 1973. Aviopari asui lapsineen 1950-1960 –luvulla muun muassa Pohjois-Karjalan Rajavartiostossa, jossa Silja teki pitkän uran sotilasruokalassa ja toimi aliupseerinaisissa.