Kontiainen, Lahja

Lahja Sylvia Kontiainen (o.s. Raikko) syntyi Hämeen Tuuloksessa 7.8.1924.

Lahja liittyi 12-vuotiaana pikkulottiin Helsingissä vuonna 1936. Hän suoritti pikkulottana 3 kk:n radiosähköttäjäkurssin Syvärannan Lottaopistossa. Radistikurssin päätösjuhlallisuuksiin liittyen antoi lottalupauksen 17-vuotiaana Tuusulan kirkossa. Lahja liittyi vuonna 1941 Lottajärjestön Helsingin piirin 10. paikallisosastoon ja toimi sen toimisto- ja viestijaostossa.

Lahjan lottakomennukset alkoivat vuoden 1941 hyökkäysvaiheen aikana. Hän toimi radistilottana Karhumäessä, Kumsjärvellä, Äänislinnassa ja Paateneessa vuoden 1943 loppuun asti, jolloin hänet kotiutettiin 2½ vuotta kestäneen komennuksen jälkeen.

Lotta Svärd -järjestön lakkauttamisen jälkeen Lahja Kontiainen aloitti vuoden 1944 lopulla työt pankkivirkailijana Postisäästöpankissa. Vuonna 1945 hän huomasi lehti-ilmoituksen, jossa Puolustusvoimat haki entisiä radistilottia töihin Lapin viestiyhteyksien jälleenrakentamisprojektiin. Näissä töissä kului vuosi Rovaniemellä. Lahja palasi Helsinkiin vuonna 1946, mutta muutti jo tammikuussa 1947 takaisin Lappiin, Sallaan.

Annettujen ohjeiden mukaan kaikki Lotta-toimintaan liittyvä materiaali, vaatteet ja merkit tuli hävittää. Tähän liittyen Lahjan villakankaisesta Lottapuvusta tehtiin siviiliasu. Jäsenkortit ja merkit ovat säilyneet tallessa. Lottamerkin numero on 121289 ja radistikurssin merkin numero 207.

Nykyään Lahja Kontiainen asuu leskenä Hämeenlinnassa.