Kuula, Kirsti

Kirsti Liisa Kuula (o.s. Rauhamaa) syntyi vuonna 1931. Tuolloin perhe asui vielä Jokioisissa, Minkiön pienviljelijäkoululla, mutta myöhemmin perhe asui Virolahdella, Harjun koulutilalla. Kirstin Isä Aslak oli suojeluskuntaupseeri, äiti Kaisu oli lotta ja isosisko pikkulotta. Lottatoiminta oli aktiivista perheen kodissa, jossa kävi paljon lottia kursseilla, kokouksissa ja vieraina mukaan lukien Fanni Luukkonen. Oli siis varsin luonnollista Kirstin täyttäessä 8-vuotta ja pikkulottien alaikärajan tullessa saavutetuksi, että Kirstikin liittyi Lotta Svärd järjestön nuorisojaostoon. Ensimmäisen pikkulottapuvun Kirsti sai jo varhain ja kesällä 1942 otetussa ryhmävalokuvassa kaikilla sisaruksilla on pikkulottapuku yllään.

Aluksi Kirsti kokoontui muiden pikkulottien kanssa sekä Ravijoen kansakoululla että kodeissa alakoulunopettaja Aino Läätin toimiessa ryhmän vetäjänä. Kirsti liittyi kuitenkin Haminan-Koiviston yhteiskoulun pikkulottakerhoon vuonna 1941 marraskuussa, jolloin myös koulutyö samaisessa koulussa pääsi alkuun. Haminassa pikkulotat kokoontuivat enimmäkseen kodeissa ja koulun opettajat toimivat ohjaajina. Kerhossa pikkulotat kutoivat ja virkkasivat mm. polvenlämmittäjiä ja kypärämyssyjä, joita lähetettiin rintamalle tuntemattomille sotilaille. Mukaan liitettiin aina tervehdys. Siirtolaisille pikkulotat keräsivät vaateapua ja osallistuivat he myös Kansanapu-keräykseenkin. Kirsti auttoi myös kanttiinissa Virolahden Harjun sotatoimialueen oppilasruokalassa suorittaen erilaisia avustavia tehtäviä.

Kirsti koki pelottavia tilanteita sota-aikana. Eräänä yönä hän heräsi vihollisen pommittaessa Harjua ja kerran Kirstin ollessa työvelvollisuustyttöjen kanssa sokerijuurikasta harventamassa heidän ylitseen lensi hävittäjiä. Tytöt suojautuivat ojaan ja seurasivat sieltä käsin käytyä ilmasotaa. Sota jätti jälkensä myös kotiseutuun, sillä mm. koulutilan navetta paloi konekivääritulituksessa.

Sotien jälkeen Kirsti opiskeli Helsingissä Liikemiesten kauppaopistossa valmistuen yo-merkonomiksi vuonna 1952. Opiskeluja hän jatkoi työn ohessa Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Perheen perustamisen jälkeen opinnot jäivät ja Kirsti oli kotiäitinä 16 vuotta. Sittemmin Kirsti toimi pankkitoimihenkilönä, silloisessa Suomen Yhdyspankissa, eläköitymiseen asti.

Kirsti on toiminut myös partiolippukunta Maahisten rahastonhoitajana ja hän on edelleen Töölön kansalliset seniorit -yhdistyksen toiminnassa mukana.

Vapaussoturien huoltosäätiön Sinisen Ristin Kirsti sai vuonna 1971 ja Lottamuistomitalin vuonna 1995.