Kyyhkynen, Saara

Saara Kyyhkynen (o.s. Hirvikorpi) syntyi 28.2.1923 Pusulassa.

Saaran isovanhemmat olivat vapaussodan aikana valkoisten avustajina. Saaran äiti ja suvun naiset olivat aktiivisesti lottatyössä. Saaran isä ja suvun miehet toimivat suojeluskunnassa. Jo pienenä tyttönä Saara oli äitinsä mukana monissa lottien touhuissa. Näin Saara sai tiiviin kosketuksen maanpuolustustoimintaan.

Saara liittyi v. 1933 Pusulan paikallisosaston pikkulottiin. Pikkulottana hän suoritti ilmavalvontakurssin ja toimi talvisodan aikana ilmavalvonnassa isompien lottien kanssa Forssassa. Välirauhan aikana hän oli tekemässä varusteita sotilaille. Vuonna 1942 Saara lähti vapaaehtoisena ilmavalvontaan Äänislinnaan ja viipyi siellä puoli vuotta.

Lottalupauksen Saara Kyyhykynen antoi 1943. Sen jälkeen hän toimi aktiivisesti kotiseudullaan lottatyössä, työskenteli suojeluskunnan kansliassa, oli mukana toteuttamassa erilaisia keräyksiä ja järjestämässä monenlaisia juhlia.

Sodan jälkeen Saara Kyyhkynen lähti opiskelemaan lastenkotialalle. Hän työskenteli lastenkodeissa Pieksämäellä, Helsingissä ja Lopella. Vuonna 1954 Saara muutti Kemijärvelle, missä hän toimi lastenkodin johtajana siihen asti kun jäi eläkkeelle. Saara avioitui August Kyyhkysen kanssa.

Jo työaikanaan Saara oli aktiivinen erilaisissa hyväntekeväisyysjärjestöissä. Hän on ollut perustamassa mm. Kemijärven Pelastakaa Lapset ry:tä, Soroptimistien, Kalevalaisten naisten ja Senioreiden paikallisyhdistyksiä. Seurakunnan toiminnassa Saara on ollut aina aktiivinen.

Saara Kyyhkynen on ollut Kemijärven sotaveteraanien hallituksessa alusta asti, ja on edelleenkin. Hän oli myös perustamassa Lapin Lottaperinneyhdistystä, jonka hallituksessa hän toimi useita vuosia.