Laine, Saara

Saara Marjatta Laine (o.s. Urpalainen) syntyi 27.9.1932 Virolahden Virojoella. Hänen perheensä oli hyvin isänmaallinen, jossa isä kuului suojeluskuntaan ja äiti oli lotta sekä lapset kuuluivat joko sotilaspoikiin tai pikkulottiin.

Saara kuului Virojoen pikkulottiin ja tyttötyön johtajana oli hänen kumminsa Hilma Suvanto, joka oli myös pitäjän kätilö. Saaran jäsennumero oli 225 ja pikkulottiin hän liittyi 11.12.1940. Hän ehti toimia neljä vuotta pikkulottana ennen lottajärjestön lakkauttamista.

Johtaja Hilma Suvanto piti musiikista ja siksi hän perusti pikkulottakuoron, johon myös Saara kuului. Harjoitukset ja esiintymiset olivat pikkulotille ihan mieluisia. Saara auttoi äitiään kirnuamalla äidin lotille myyntiin valmistamaa jäätelöä sekä myi juhlissa arpoja.

Pikkulottaleirejä järjestettiin ja niistä viimeisin järjestettiin Harjussa nk. piiripäivät 4.6.1944. Piiripäivät jouduttiin kuitenkin keskeyttämään äkisti sodan uhan vuoksi, mikä harmitti pikkulottia. Heidän oppinsa suunnistuksessa ja taloudenhoidossa jäivät kesken.

Virolahdelta evakuoitiin kesällä 1944 väki Halikkoon ja sinne Saarankin perhe joutui. Kun tuli mahdollisuus lähettää lapsia sotaa pakoon Ruotsiin, lähetti Saara äiti Saaran ja hänen veljensä Ruotsiin. Tämä oli ennakkovarjelusta siltä varalta, jos Neuvostoliitto miehittäisi Suomen. Saara ja hänen veljensä palasivat kotiin vähän yli vuoden jälkeen marraskuussa 1945. Saaran äiti olikin kiirehtinyt viranomaisia, koska ”tytön pitää tulla kotiin kun oppikoulu alkaa”. Saara aloitti oppikoulun Haminassa ja jatkoi sitten opintojaan kauppaopistossa ja markkinointi-instituutissa.

Perhekin muutti Haminaan vuonna 1952 parempien työmahdollisuuksien vuoksi. Hamina oli sotilaskaupunki ja siellä oli sotilaskoti, joka palveli Suomen armeijassa palvelevia ja käyviä poikia. Siellä oli myös reserviupseerikoulu (RUK).

Lottatoiminnan päättymisen jälkeen oli Laineelle itsestään selvää, että hän liittyy Sotilaskotisisariin ja niin hän teki syyskuussa 1952. Elämäntyönsä Saara Laine teki Enso-Gutzeitin Summan tehtaalla johdon assistenttina.