Laitinen, Kaisu

Kaisu Inkeri Laitinen (ent. Mannisenmäki, o.s. Venäläinen) syntyi 12.7.1926 Kuopion maalaiskunnassa.

Kaisu Laitinen kertoo elämästään näin:

Olen syntynyt Kuopion maalaiskunnassa isänmaalliseen perheeseen. Isäni Antti Venäläinen oli ollut jo vapaussodassa valkoisten puolella. Hän osallistui myös talvisotaan. Jatkosodan hän sai olla ikänsä vuoksi kotirintamalla, toimien ilmavalvonnan päällikkönä. Äitini oli Lotta-järjestössä ja me tyttäret, joita oli neljä, vanhin jo aikuisena ja me nuoremmat pikkulottina. Myös veljeni joutui jatkosotaan, jossa hän katosi 17.7.1944 rintamalle, ja rajojen muututtua häntä ei päästy etsimään.

Minä liityin tyttöjaostoon 1938, jolloin meillä oli leiri Kuopion Laivonsaaressa. Pikkulottana toimin kotirintamatehtävissä, heinän- ja elonkorjuussa, perunannostossa ja tehden käsitöitä mm. liipasinsormella varustettuja lapasia.

Aloitin koulun 1939 Kuopion Yhteiskoulussa. Talvisodan vuoksi koulunkäynti keskeytyi mutta sain sen käydyksi vuonna 1944 loppuun. Silloin keväällä suoritin myös lottakurssin toimisto-ja viestijaostossa. Onneksi sota loppui jo kesällä, en kerennyt joutua palvelukseen.

Vuonna 1946 valmistuin karjatalousteknikoksi kaksi vuotta kestäneellä koulutuksella ja lähdin neuvojaksi Keski-Suomeen Multialle. Siellä oli paljon taloja vailla emäntää, joten minäkin avioiduin vuonna 1948 ja avioliittoa kesti 31 vuotta. Lapsia saimme kolme, lastenlapsia yhdeksän ja tällä hetkellä lastenlastenlapsia on kahdeksan.