Laukkonen, Inkeri

Inkeri Laukkonen (o.s. Saari) syntyi 26.01.1926 Lahdessa.

Inkeri lähti lottatyöhön äidin mukaan jo 4-vuotiaana. Perhe asui tuolloin Kokkolassa, mutta Inkerin vanhemmat olivat kotoisin Satakunnasta. Perhe muutti Inkerin isän työn mukana Pudasjärvelle Inkerin ollessa 16-vuotias. Isä toimi metsäpiiripäällikkönä.

Lottajärjestössä Inkeri toimi ilmavalvontalottana. Hän siirtyi työn mukana Oulussa sijaitsevaan ilmavalvontakeskukseen (Ivak). Inkeri toimi myös radistina, vaikka hänellä ei ollut siihen virallista koulutusta.

Lapin sodan syttyessä siirrettiin ilmavalvontakeskus Kiiminkiin. Lotat asuivat talon yläkerrassa ja saksalaiset alakerrassa. Ilmavalvontatornissa oli sekä lottia että saksalaisia. Lähellä oli silta, jonka saksalaiset miinoittivat ja kertoivat räjäyttävänsä seuraavana yönä.

Lotat siirtyivät Kiimingistä Ahmakseen ja sieltä Utajärvelle. Sodan loppuvaiheessa he palasivat Pudasjärvelle. He yöpyivät Suojalinna rakennuksessa, joka oli Suojeluskuntalaisten talo. Aamulla heidät vietiin kuorma-autolla puuseehen. Desantteja sai pelätä.  Tarjolla ollut ruoka oli hyvää ja saksalaista. Mannerheimin syntymäpäivänä tuli myös pieni pullo kuohuvaa ja suklaata sekä saatiin Juno-tupakkaa.

Myöhemmin Inkeri oli töissä 35 vuotta Tuusulan Amerin tupakkatehtaalla koneenkäyttäjänä. Inkeri asuu pienen kotiavun turvin omassa kodissaan Tuusulassa. Hänen poikansa Matti avustaa äitiään muun muassa pankkiasioiden hoidossa.

Inkerin Kokkola-käsivarsinauha on osa Tuusulan Lottamuseon kokoelmia.