Ruotsin Maja

RUOTSIN MAJA

Kesämuistoja - Ruotsin Maja 2018

Lotta Svärd Säätiön omistama Ruotsin Maja sijaitsee Tuusulan Rantatiellä. Sen historia on hyvin vaiheikas ja mielenkiintoinen. Ruotsin Majan tarina alkaa vuoden 1912 Tukholman olympialaisista, joissa suomalaiset urheilijat menestyivät varsin hyvin. Menestyksen myötä maahamme levisi valtava urheiluinnostus, jonka seurauksena suomalaiset hakivat vuoden 1940 olympiakisoja Helsinkiin.

Maailmanpoliittisen tilanteen ja moninaisten käänteiden jälkeen olympiakisapaikaksi valittiin Helsinki. Kesäkisoja ei ollut koskaan aikaisemmin myönnetty väestöltään yhtä pienelle kansakunnalle. Keväällä 1940 suomalaiset joutuivat luopumaan olympiahaaveistaan Euroopassa käytyjen sotatoimien, talvisodan ja heikentyneen taloustilanteen vuoksi.

Lottajärjestö osallistui monin tavoin vuoden 1940 Helsinkiin suunniteltujen olympiakisojen järjestelyihin. Olympialaisten järjestelykomitea nimittäin pyysi Lottajärjestöä hoitamaan muun muassa naisolympiakylän huollon, majoituskeskuksien ensiapuasemat sekä neuvontapisteet kisaturisteille. Lottia pyydettiin myös järjestämään ulkoilmaravintoloita ja kioskeja kilpailupaikkojen lähettyville.

Yksi lottien myyntiartikkeleista oli muistonenäliina, johon oli painatettu teksti ”XII Olympiakisat Helsingissä 1940”. Muistonenäliinat oli valmistettu jo hyvissä ajoin ja olympialaisten peruuntumisen vuoksi Lottajärjestölle jäi valtava määrä liinoja. Ruotsin lottien puheenjohtaja Maja Schmidt kuuli asiasta ja pyysi, että nenäliinat lähetettäisiin heille Ruotsiin myytäväksi.

Yksi lottien myyntiartikkeleista oli muistonenäliina, johon oli painatettu teksti ”XII Olympiakisat Helsingissä 1940”. Muistonenäliinat oli valmistettu jo hyvissä ajoin ja olympialaisten peruuntumisen vuoksi Lottajärjestölle jäi valtava määrä liinoja. Ruotsin lottien puheenjohtaja Maja Schmidt kuuli asiasta ja pyysi, että nenäliinat lähetettäisiin heille Ruotsiin myytäväksi.

Kuva: Lottamuseon kokoelmat / Olympialiina

Liinojen myynnistä saaduilla tuotoilla hankittiin Suomen lotille talo virkistyskodiksi. Toukokuussa 1941 Ruotsin lottajohdon edustajat, kärjessä kenraalitar Maja Schmidt luovuttivat Sveriges Stuga -majan Suomen lotille. Ruotsin Maja lahjoitettiin täydellisesti kalustettuna. Varustukseen kuului muun muassa huonekalut, astiat, liinavaatteet, jopa yöastiat.

Lepokotitoiminta saatiin käyntiin vuonna 1942. Etupäässä Ruotsin Majalle otettiin kenttätyössä väsyneitä lottia. Yksi lotta sai viipyä 2-3 viikkoa. Asuminen ja ruokailu Ruotsin Majalla oli ilmaista, mutta lepokotiin tulleilla lotilla piti olla elintarvikekortit mukanaan.

Kuva: Lottamuseon kokoelmat / Ruotsin Majan pohjapiirros

Vuonna 1944 perustettiin Suomen Naisten Huoltosäätiö jatkamaan Lottajärjestön huolto- ja avustustoimintaa. Ruotsin Maja siirtyi Lottajärjestön lakkauttamisen jälkeen Suomen Naisten Huoltosäätiölle. Lepokotitoimintaa Majalla järjestettiin aina vuoteen 1959 saakka, jonka jälkeen Ruotsin Maja irtaimistoineen vuokrattiin virkistyskodiksi Työmaahuolto Oy:n työntekijöille. Lakkautetun Lottajärjestön jäsenet perustivat sotien jälkeen Työmaahuollon työllistääkseen lottakomennukselta palaavia naisia.

Vuonna 1978 Työmaahuolto myytiin Fazerille ja kaupan myötä vapautui Ruotsin Maja jälleen Suomen Naisten Huoltosäätiön käyttöön. Nykyään Ruotsin Majalla vierailee kesän aikana noin 50-60 lakkautetun Lottajärjestön lottaa ja pikkulottaa. Yhden virkistysloman kesto on viisi päivää ja täysihoito on lakkautetun Lottajärjestön jäsenille maksutonta.

Vuosien saatossa Ruotsin Majaa on remontoitu useaan otteeseen. Vuonna 1962 tehtiin terassi pääsisäänkäynnin yhteyteen ja vuoden 1977 perusteellisen kunnostuksen yhteydessä maalattiin sisätilat, uusittiin keittiökalusteet ja lisättiin vuoteiden määrää. Vuonna 1986 suoritettiin peruskorjaus, jonka yhteydessä pohjakaava muutettiin vastaamaan paremmin ikääntyvän kävijäkunnan tarpeita. Ruotsin Majan ensimmäiseen kerrokseen lisättiin suihkuhuone ja toinen WC. Kellarikerrokseen uusittiin seinä-, lattia-, ja kattorakenteet. Kesällä 1991 korjattiin kuisti ja 2016 saneerattiin sisätilat sekä uusittiin putket.