Mäkinen, Else

Else Mäkinen (o.s. Westerholm) syntyi Turussa 28.12.1888.

Else Mäkinen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1907, jonka jälkeen hän alkoi opiskella kieliä Helsingin yliopistossa. Vuonna 1910 hän solmi avioliiton maisteri eero Mäkisen kanssa ja myöhemmin pariskunnalle syntyi viisi lasta.

Syksyllä 1918 Else Mäkinen perheineen muutti asumaan Kuusjärvelle. Vuonna 1922 Mäkinen valittiin Lottajärjestön Kuusjärven paikallisosaston puheenjohtajaksi. Paikallisosastossa Mäkinen on huolehtinut lottien kouluttamisesta ja paikallisosaston ansiomahdollisuuksista. Kuusjärven paikallisosastolla oli nimittäin hallussaan Lottaruokala, jonka suurimpana asiakkaana oli Outokumpu Oy:n työväestöä.

Else Mäkinen kuului vuodesta 1920-luvun lopulta lähtien Pohjois-Karjalan lottapiirin johtokuntaan, toimien sen varapuheenjohtajana ja tyttötyönjohtajana. Tyttötyö olikin Else Mäkiselle erityisen tärkeää ja sen toimintamuotoja hän oli mukana kehittämässä vuosi kausia.

Suomen Naisten Huoltosäätiö perustettiin syksyllä 1944 jatkamaan Lottajärjestön huoltotyötä. Else Mäkinen oli vuosina 1944-1959 Suomen Naisten Huoltosäätiön hallituksen varajäsen.

Lähde: Lotta Svärd -lehti No 3 vuodelta 1939.