Mäntynen, Etti

Etti Hilkka Helena Mäntynen (o.s. Hatanpää) syntyi 5.9.1928 Mouhijärvellä.

Hän toimi pikkulottana Mouhijärven kunnassa Ruustinna Helmi Tupalan organisaatiossa vuosina 1939-44.

Sodan tarpeisiin ratsastin hevosia Karkun ja Tampereen asemille. Oli kylmä ja varusteet olivat kehnoja, jalat paleltuivat useasti ja niistä olen saanut kärsiä koko ikäni. v. 39-40

Sodan aikana päätyö oli ilmavalvonta. Olimme tornissa yleensä kolmisin seuraamassa koneita. Ilmoitimme seuraavalle tornille lähestyvistä koneista. Koska Mouhijärven alueella ei ollut ilmatorjuntaa, koneet uskaltautuivat tosi lähelle tornia. Olosuhteet olivat etenkin talvella ankarat kylmyys ja jäiset pyöreästä puusta tehdyt tikkaat olivat liukkaita ja haastavia. Yksi kerrallaan mahtui pienen katoksen alle ”suojaan”.

Vainajien vastaanotto ja hautauskuntoon laittaminen sekä hautajaisten järjestäminen. Sankarivainajien hautajaiset järjestettiin mahdollisimman arvokkaasti. Olimme kunniavartiossa. Autoimme tarjoilujen järjestämisessä ja siivouksissa yms. Koko lapsuuteni ajan hoidin hautoja Mouhijärven hautausmaalla, myös muita kuin sankarihautoja.

Muonitusjärjestelyjen tekoa muissakin tilaisuuksissa.

Aikuistuttuani opiskelin mielisairaanhoitajaksi Nikkilässä ja toimin virassa eri paikkakunnilla.Perheeseeni kuului opettajamies ja kuusi lasta.

Nyt yli 90 vuotiaana olen iloinen tekemästäni palveluksesta isänmaalleni, mutta jonkinlainen tuki vaivoihini, jotka monet juontavat jo näistä ajoista olisi mielestäni paikallaan. Eläkkeeni jäi lastenhoidon takia pieneksi, oli toistakymmentä vuotta kotona lasten kanssa.

Minulla ei ole rintamatunnusta