Matero, Anja

Anja Matero (o.s. Törmänen) syntyi 12.10.1919 Kuolajärven Vuorikylässä (vanhan Sallan
alueella).

Hän oli yksi kahdestatoista sisaruksesta, joista seitsemän eli aikuisikään saakka. Anja oli sisarusparven kolmanneksi nuorin. Talvisodan sytyttyä Vuorikylän asukkaat joutuivat lähtemään evakkoon ja sodan päätyttyä Vuorikylä oli yksi niistä Sallan kylistä, jotka jäivät rauhanehtoihin kuuluvien alueluovutusten vuoksi Neuvostoliiton puolelle.

Anja teki kotiapulaisen töitä jo ennen talvisodan syttymistä Savukoskella, Kemijärvellä ja Märkäjärvellä eli nykyisellä Sallan kirkonkylällä. Koko jatkosodan ajan hän toimi kenttätykistön muonituslottana Savitaipaleella, Joutsenossa ja Äänislinnassa. Anja lähti perääntymisvaihteessa viimeisten joukossa kesällä 1944. Työtä piisasi yllin kyllin, sillä kolme lottaa teki töitä kahdessa vuorossa. Lotat keittivät perunoita ja tekivät laatikkoruokaa, jota vietiin metsään pojille.

Sotien jälkeen pohjoisessa alkoi jälleenrakentaminen. Anja pääsi töihin Kemijärvelle perustettuun SPR:n sairaalaan ompelijaksi ja hän yleni myöhemmin emännäksi. 1950- ja 1960-luvuilla itäkairassa savotoitiin useassa kohteessa. Metsäkämpillä tarvittiin ruoanlaittajia ja Anja toimi kokkina usealla savotalla. Hän ehti työskentelemään myös Sallassa Vittikon koululla keittäjä-talonmiehenä.

Anja Materolle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali vuonna 2019.