Mattila, Taimi

Taimi Mattila (o.s. Kontto) syntyi 26.7. 1919 Johanneksen pitäjän Tikkalassa

Taimi liittyi Lotta Svärd järjestöön vuonna 1937 (jäsenkortin n:o 142), antoi lottalupauksen vuonna 1938 ja sai Viipurissa viestilotan koulutuksen. Kurssin päätyttyä oli sanottu, että jos tilanne joskus vaatii, niin on heti oltava valmiina ottamaan viestilotan tehtävät vastaan. Sisaren kertoman mukaan Taimi oli lehmiä lypsämässä, kun suojeluskunnan päällikkö tuli tuomaan sanaa, että nyt on aika lähteä. Lehmien lypsy jäi kesken, niin kiireesti Taimi lähti.

Taimi astui palvelukseen 9.9.1939 ja hänet komennettiin 4.L.Rak.K -yksikköön. Talvisodan ajan hän toimi puhelinvälittäjänä Karhulan-Hatjalahden lohkoilla.  Lotat toimivat joka päivä pareittain 8 tunnin ajan puhelinkeskuksessa ottaen vastaan ja lähettäen puhelinsanomia. Lisäksi, koska ilmavalvontaa ei sillä alueella ollut vielä muuten järjestetty, viettivät lotat aluksi lähes saman tuntimäärän ilmavalvontatehtävissä.

Jatkosodan alettua Taimi sai komennuksen Taivalkoskelle. Hän toimi jatkosodan ajan III AK:n alaisissa viestikeskuksissa, ensin Kiestingin ja Uhtuan suunnalla. Armeijakunnan siirryttyä Kannakselle vuonna 1944 hän haavoittui Kiviniemessä heti suurhyökkäyksen alettua 9. kesäkuuta matkallaan klo 12 alkavaan työvuoroonsa keskuskorsuun. Taimin kello oli pysähtynyt klo 11.50. Sairaalasta päästyään Taimi seurasi joukko-osastoaan, joka oli siirtynyt Kiviniemen kasarmilta pohjoiseen ja päätyi Ouluun.

Sodan päätyttyä Taimi solmi avioliiton yliluutnantti Eino Jaakko Mattilan kanssa ja toimi Oulussa Puolustuslaitoksen palveluksessa puhelinkeskuksen hoitajana vielä yli kymmenen vuotta.

Taimi kuoli 5.6. 2014 Oulussa.