Mela, Meeri

Meeri Mela (aiemmin Rauhamaa, o.s. Kortelainen) syntyi Hiitolassa vuonna 1932.

Meeri Mela liittyi pikkulottiin 17.5.1943 ollessaan Suomen huollon ylläpitämässä lastenkodissa Pyhärannassa. Kaikki lastenkodissa asuneet tytöt liitettiin mukaan pikkulottiin. Suomen huollon lastenkoti oli saanut rahoitusta Yhdysvalloista ja siellä vieraili usein amerikkalaisia vieraita.

Hänen äitinsä oli kuollut vuonna 1935 ja hänen isänsä oli rintamalla Syvärissä. Evakkomatkalle Mela oli joutunut lähtemään kotiseudultaan Hiitolasta 7-vuotiaana. Hän joutui lastenkotiin yhdessä kolme vuotta nuoremman sisarensa kanssa, joka adoptoitiin puoli vuotta heidän saapumisensa jälkeen. Mela adoptoitiin lokakuussa 1943 ja hän muutti ottoäitinsä luo Turkuun. Joulukuussa 1943 Mela joutui muuttamaan ottoäitinsä sisaren luo Hämeenlinnaan, koska kaikki Turun koulut tyhjennettiin pommitusten varalta. Hänen ottoäitinsä jäi Turkuun lottatoimiin.

Melan ottoäiti oli naimaton käsityönopettaja ja oli aktiivisesti mukana lottatoiminnassa. Hän valmisti muun muassa lakanoita sotasairaaloihin. Mela muistaa kulkeneensa ottoäitinsä mukana useissa lottatapahtumissa ja ottoäiti oli myös mukana järjestön johtokunnan toiminnassa Turussa. Lottajärjestön lakkauttamisen jälkeenkin he kävivät järjestössä mukana olleiden lottien luona kutsuilla.

Pikkulottana Mela esiintyi useita kertoja Pyhärannan suojeluskuntatalolla Suojalassa. Hän lausui runoja ja esitti piirileikkejä muiden nuorien lottien kanssa. Mela ei käynyt pikkulottakursseilla eikä saanut merkkejä toiminnastaan pikkulottana. Se oli yksi hänen sivuharrastuksistaan. Hän myös kävi usean vuoden ajan pianotunneilla. Nuotteja hän muistaa kantaneensa hienossa lottasalkussa, jonne ne juuri sopivasti mahtuivat.