Merikallio, Ruusu

Ruusu (o.s. Rantonen) Merikallio syntyi Haapavedellä 4.5.1880. Hän kävi yksityisen kansakoulun kotitilallaan, jonka jälkeen hän opiskeli muun muassa Haapaveden kansanopistossa, Oulun kauppakoulussa, Tampereen talouskoulun ylemmällä osastolla, Haapaveden kasvitarha- ja keittokoulun kesäkurssilla ja lopuksi Helsingin kasvatusopillisen talouskoulun opettajatar-osastolla.

Hankitusta koulutuksesta oli suuri apu, kun rouva Merikallio perusti vuonna 1907 Haapaveden kotimarjatilan, jossa jalostettiin muun muassa suomuurainta ja mesimarjaa. Yrityksen tuotteita palkittiin niin Suomessa kuin ulkomaillakin esimerkiksi New Yorkin maatalousnäyttelyssä saivat Haapaveden erikoistuotteet suurta huomiota osakseen.

Ruusu Merikallio matkusti vuonna 1931 Englannissa, Saksassa ja Hollannissa maatalousministeriön myöntämällä apurahalla. Matkoilta saamansa opin turvin talousneuvos Merikallio ryhtyi ensimmäisenä Suomessa valmistamaan uudenaikaisin menetelmin tuoremehuja. Hieman myöhemmin Merikallio käynnisti viinien ja liköörien tuotannon, etenkin suomuurain likööri herätti runsaasti huomiota ulkomaita myöten. Rouva Merikallio kuului Hedelmän- ja marjanjalostustehtaiden yhdistyksen perustajajäseniin ja toimi pitkään yhdistyksen johtokunnassa.

Lottatoimintaan Ruusu Merikallio osallistui jo vuoden 1918 tapahtumien aikana, kun Lottajärjestöstä tuli valtakunnallinen, toimi hän pitkään Raahen lottapiirin johtokunnassa.

Ruusu Merikallio menehtyi Haapavedellä 30.11.1947.

Lähde: Lotta Svärd -lehti No 8 vuodelta 1940 ja http://www.kirjastovirma.fi/henkilogalleria/Merikallio_Ruusu