Niemelä, Irja

Irja Niemelä (o.s. Priha) syntyi 14.7.1921 Iitin Haapakimosassa. Hänen vanhempansa Edvard ja Vilhelmiina Priha saivat yhdessä 12 lasta, joista kuitenkin vain 7 varttui aikuisikään. Perheen toimeentulo oli hyvin niukkaa, sillä isä Eetu oli mielistynyt viinaksiin. Irja oli sisarussarjan nuorin. Siskot ja veljet keksivät yhdessä erilaisia leikkejä ja viettivät aikaansa mm. lorujen ja sanaleikkien parissa. Yhdessä 10 vuotta vanhemman sisarensa Saimin kanssa Irja toimi aktiivisesti Lotta Svärd -järjestössä mm. Taasian puhelinkeskuksessa keskusta hoitamassa ja myös Kausalan asemalla muonitustehtävissä. Siellä hän tuli tavanneeksi Esko Niemelän, joka oli häntä itseään muutaman vuoden nuorempi ja menossa monen muunkin tavoin rintamalle.

Sodan päätyttyä Irja ja Esko avioituivat, muuttivat Kouvolaan ja saivat sittemmin kaksi lasta, Pirjon ja Karin. Esko työskenteli rautatiellä ensin konepajalla sitten veturinlämmittäjänä ja -kuljettajana, kun Irja kotonaan Kouvolassa teki päivät pitkät ompelutöitä. Hän valmisti myös siskon lapsilleen rippi ja -vihkipuvut ja myös sisarenpoikansa morsiamelle vihkipuvun.

Irja kuoli 93-vuotiaana jouluna 2014.

 

Kuvat:

0918b: Irja ja Esko Niemelä.
0917g: Irja Priha kuvasa oikealla, kuva otettu 1930-luvun lopulla.
899e:  Ainoa kuva jossa on koko aikuisiksi varttunut Prihan perhe. takana seisomassa vasemmalta Lauri, Edvard ja Vilhelmiina. Edessä vas. Saimi, Irja ja hänen takanaan Vieno, Elli, Aino ja Paavo.