Nieminen, Hilkka

Hilkka Nieminen syntyi 7.9.1917. Hän oli kiinnostunut sairaanhoidosta ja hakikin aikoinaan alan kurssille ja kouluttautui myös Lotta Svärd järjestöön liityttyään lääkintälotaksi. Marraskuussa vuonna 1939 Hilkka kuitenkin meni töihin Suomen Pankkiin, jonne otettiin naisia töihin miesten jouduttua ylimääräisiin kertausharjoituksiin.

Pian sen jälkeen, kun jatkosota alkoi juhannuksena 1941, perustettiin Suomen Pankin rintamakonttoriverkosto rintamamiesten palkkojen maksamista varten. Rintamakonttoreissa työskentelevien naispuolisten virkailijoiden tuli olla lottia, joten Hilkka ilmoittautui oitis ja siirtyi hoitamaan kyseisiä tehtäviä.

Hilkka työskenteli Karhumäessä, Äänislinnassa, Aunuksessa ja Torniossa. Varsinkin Aunuksessa oli pommituksia ja kerran konttoriin osunut pommi rikkoi uunin ja kaikki rahat kastuivat niin, että ne oli pestävä. Liikkuminen junalla paikasta toiseen rahojen kanssa oli hankalaa ja matka Karhumäkeen kesti 32 tuntia härkävaunussa. Koska kaikki sillat oli katkaistu, jouduttiin Tornioon menemän Oulusta laivalla, jossa samoissa tiloissa 200 lehmän kanssa kuljetetut konttoritavarat jouduttiin puhdistamaan perillä.

Sota toi menetyksiä myös Hilkan elämään. Hilkan veli Esko haavoittui kuolettavasti hakiessaan kaatunutta toveriaan rintamalta. Eskon toverit muistivat häntä kunnioittaen ja kiittäen urheudesta harvinaisella kirjoituksella Helsingin Sanomissa. Hilkka menetti sodassa myös kihlattunsa, jonka kanssa oli ollut kihloissa noin vuoden ajan. Hilkka arvostaa kihlattunsa rintamatoverin yhteydenottoa, jossa hän kertoi, kuinka kaatuminen oli tapahtunut. Tuntui hyvältä tietää asian oikea laita.

Sodan jälkeen Hilkka palasi töihin pääkonttoriin Snellmanninkadulle, jossa hän työskenteli valuuttaosastolla ja hoiti valtion shekkitiliä noin 15 vuotta. Hilkka nimitettiin kamreeriksi vuonna 1973 ja eläkkeelle hän jäi vuonna 1976.

Vapaa-ajallaan Hilkka pelasi tennistä, 95-vuotiaaksi asti, ja osallistui lukuisiin tenniskilpailuihin. Hilkka on toiminut aktiivisesti myös Unicefissa.

Hilkka Nieminen oli kiitollinen Tasavallan Presidentiltä saamaansa kutsuun Itsenäsyyspäivän vastaaotolle 6.12.2016, vaikka ei terveyssyistä osallistunut tilaisuuteen.

Hilkka Nieminen kuoli 22.10.2019 Palvelutalo Wilhelmiinassa.