Nikkilä, Esteri

Hulda Esteri Nikkilä (o.s. Topi) syntyi 15.02.1902 Tyrväällä.

Esterin perhe asui maalaistalossa Tyrvään Koivulassa ja Esteri oli 10-lapsisen sisarussarjan kuudes. Pienestä pitäen lapset kasvatettiin työntekoon ja tytöt oppivat maatalon emännän tehtäviä. Esteri oli 17- vuotias, kun hänen äitinsä heti vapaussodan jälkeen kuoli. Maatalon emännyys jäi muutamaksi vuodeksi Esterin ja hänen sisarensa harteille, Esterin huoleksi jäi varsinkin nuoremmista sisaruksista huolehtiminen. Vanhemmat olivat halunneet antaa hyvät valmiudet elämään myös koulutuksen kautta. Esteri kävi kansanopiston ja emäntäkoulun. Taloustöiden alueelta löytyivät myöhemmin työpaikatkin. Oman kahvilan Esteri perusti 1930- luvulla.

Esteri Nikkilä liittyi Lotta Svärd järjestöön 1920- luvun puolivälin aikoihin, Satakunnan piirin Tyrvään osastoon. Hän toimi muonitus- ja ilmavalvontalottana. Lottavuosilta on paljon kuvia mm. Satakunnan lottien leireiltä, valtakunnallisilta lottapäiviltä ja muonituksista Tyrväällä. Myös mm. ilmavalvontakoulutuksesta on jäljellä muistiinpanovihko.

Talvisodan jälkeen Esteri avioitui. Sotien jälkeen hän perusti miehensä kanssa kyläkaupan, jota he yhdessä pitivät ja hoitivat samalla kahta tytärtään. Hän oli miehensä kanssa aktiivisesti mukana seurakunnan toiminnassa.

Esteri Nikkilä kuoli 28.8.1989.