Nikkinen, Alina

Alina Nikkinen (o.s. Kurki) syntyi 20.8.1921 Lappeen pitäjässä Partalan kylässä.

Alinan ollessa vuoden ikäinen muutti perhe Kirvun pitäjään. Koti sijaitsi Kirvun ja Kaukolan pitäjän rajamailla Ojajärven aseman lähellä Vasikkalan tien varrella. Ojajärven työväentalolla oli evakkojen muonitus ja lepopaikka. Se oli auki ympärivuorokauden ja siellä evakot saattoivat levätä ja saivat ruokaa sekä kahvia. Tämä paikka oli paikallisten lottien ylläpitämä ja lahjoitusten varoilla voitiin valmistaa myöskin ruokaa. Alina ei vielä tuolloin kuulunut lottajärjestöön.

Evakkojen majoituspaikassa kuuli ja näki monta järkyttävää asiaa. Vielä silloin ei Alina arvannut, että rauhan tultua 13.4.1940, joutui myös hänen perheensä jättämään kotinsa ja lähtemään kuin mieron tielle. Hän oli vanhempiensa luona Lavialla, lähellä Poria. Siellä Alina liittyi Lotta Svärd -järjestön muonitusjaostoon ja sai komennuksen pohjoiseen Sallan pitäjään.

Hän oli monissa paikoissa komennuksilla. Jossain vaiheessa Alina sai kasvoihinsa ihottumaa, joka vaati sairaalahoitoa ja hän oli usean viikon ajan sairaslomalla. Sen jälkeen hän sai Viipurin rajatoimistosta uuden komennuksen. Sotien aikana Alina kävi myös Lotta Svärd -järjestön viestikurssin ja hän toimi puhelinvälittäjänä sodan loppuun asti. Ensimmäinen paikka oli Salmin puhelinkeskus ja viimeinen Nyynäisten kartano, jossa toimi esikunta. Tämä kartano oli Heimolan lähellä.

Lottajärjestön lakkauttamisen jälkeen Alina oli erilaisissa töissä Mäntsälässä. Siellä hän tutustui tulevaan aviomieheensä. Alina on asunut Mäntsälässä leskenä jo 30 vuotta ja hänellä on kolme lasta.