Nostaja, Aino

Aino Nostaja (o.s. Hiipakka) syntyi 4.9.1926 Jurvassa.

Aino kasvoi isossa perheessä, sillä isä oli kolmesti naimisissa ja lapsia perheeseen syntyi kymmenen. Aino joutui jo nuorena ottamaan ison vastuun isänmaan asiasta. Vuonna 1939 hän oli ilmavalvonnassa, jota hoidettiin Jurvan kirkonkylässä meijerin katolta. Hän oli vasta 13-vuotias.

Pikkulotat kokoontuivat jokaisen kodissa vuorotellen. Ainon muistikirjassa on useita merkintöjä tapaamisista, joissa oli samanaikaisesti opetuksessa 25 pikkulottaa. Lahja Aho ja Kaino Nupponen toimivat ohjaajina. Käsityöilloissa kudottiin rintamalla oleville sotilaille sukkia, lapasia, sormikkaita, polven- ja kaulansuojia. Jotain hupia nuorten arjessakin oli, sillä nurkkatansseja pidettiin salaa, luvallista oli vain paritanssi.

Aino kävi hakemassa tietoja ja taitoja kotiteollisuuskoulusta 1941-1942. Tuleva puoliso Veikko pääsi lomalle sodan lähetessä loppuaan. Nuoret tapasivat ja rupesivat seurustelemaan. He kihlautuivat 1946 ja seuraavana vuonna pidettiin häät, perheeseen syntyi kuusi lasta. Aino ja Veikko Nostaja asuvat Jurvan kirkonkylälle rakentamassaan omakotitalossa.