Nyqvist, Sally

Sally  Nyqvist (o.s. Timlin) syntyi Ylivieskassa 25.5.1910.

Sally suoritti Pietarsaaren Malmin sairaalassa alihoitajakurssin, joka vastasi yhden vuoden sairaanhoitajakoulutusta. Hän avioitui vuonna 1935 Vilhelm Nyqvistin kanssa, joka johti Ylivieskan klassista orkesteria ja soitti itse viulua ja klarinettia.

Talvisodan aikana Sally oli lääkintälottana Ylivieskassa. Ylivieska oli suuri risteysasema, jonka kautta kulki suuret määrät evakkoja. Lääkintälotat päivystivät asemalla erottaen muonituksen jälkeen joukosta apua tarvitsevat sairaat, vanhukset ja lapsiperheet. Lääkintälotat myös yrittivät parhaansa mukaan löytää kullekin sopivan väliaikaismajoituksen. Paljon evakkoja sijoitettiin kirkkoon, rukoushuoneisiin ja kouluihin.

Vuosi 1941 oli ankara pakkastalvi ja erityisen ankara se oli Sally Nyqvistin perheelle. Sallyn mies sairastui vatsasyöpään ja perheen tytär oli vasta 3,5-vuotias. Sally oli saanut määräyksen siirtyä pois Ylivieskasta lottatehtäviin venäläisten sotavankien sairaalaan. Sally yritti saada peruutettua lottakomennustaan vedoten kuolemansairaan aviomiehensä tilaan ja pieneen lapseen mutta lottakomennusta ei peruttu. Sitten Sallylle sattui vakava onnettomuus. Hän liukastui saunassa, sillä seurauksella, että munuainen irtosi.

Sallyn aviomies kuoli helmikuussa 1942. Tämän jälkeen Sally vei pienen tyttärensä sotalapseksi Tukholmaan. Tullessaan hän toi Tukholmasta sakkariinia, jota myytiin Lottakahvilassa pieninä paloina. Sally toimi Lottajärjestössä aina järjestön lakkauttamiseen loppuvuoteen 1944 saakka.

Sodan jälkeen Sally perusti kukkakaupan Ylivieskaan. Hän muutti 1950-luvun lopulla Tampereelle ja työskenteli Tampereen kaupungin Koukkuniemen vanhainkodilla apulaishoitajan sijaisena sekä Hatanpään B-sairaalassa mielisairaanhoitajan sijaisena. Liikenneonnettomuuden seurauksena Sallyn nilkka jouduttiin jäykistämään, seurauksena pysyvä invaliditeetti.

Sally Nyqvist menehtyi Tampereella vuonna 1994.