Oksanen, Kaino

Kaino Oksanen syntyi Tampereella 28.12.1884.

Oksanen oli ensimmäinen suomalaisessa yliopistossa kasvatusopin saralla väitellyt nainen. Hän valmistui filosofian tohtoriksi vuonna 1919. Tätä ennen Oksanen oli jo ehtinyt kirjoittaa oppikirjan Meteorologian eli Sää-opin ja ilmatieteen opetuksesta. Oksanen ehti työskennellä matematiikan, fysiikan ja maantieteen opettajana useissa eri oppilaitoksissa.

Oksanen valittiin kokoomuksen listoilta kansanedustajaksi vuonna 1927 Viipurin läänin läntisestä vaalipiiristä, ja hän toimi kansanedustajana aina vuoteen 1939 saakka.

Suomen Akateemisten Naisten Liiton puheenjohtajana toiminut Oksanen oli Lotta Svärd -lehden avustaja. Hän kirjoitti lehteen usein eduskuntatyöstä ja erityisesti naispuolisten kansanedustajien aloitteista sekä tähtitieteestä. Vuonna 1943 kun Liisa Untolahti valittiin Lottajärjestön keskusjohtokuntaan toimisto- ja viestijaoston päälliköksi, valitsi hän apulaisikseen tehtävää hoitamaan Kaino Oksasen ja Hilda Myyryläisen.

Kaino Oksasen aloitteesta aloitettiin Lottajärjestössä säähavaintokurssit (sotameteorologikurssit). Vuosina 1942-1943 koulutettiin kaikkiaan 299 sääpalvelulottaa ja kahdeksan meteorologilottaa. Sekä kotijoukkojen esikunta, että Ilmatieteellinen keskuslaitos olivat mukana useampien säähavaintokurssien järjestelyissä.

Kaino Oksanen menehtyi Jyväskylässä 12.10.1966.

Kuva: Lotta Svärd -lehti No 14 vuodelta 1932.
Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaino_Oksanen
Maritta Pohls: Lotta Svärd – Käytännön isänmaallisuutta