Paakkala, Anna-Maija

Anna-Maija Paakkala syntyi Hauholla vuonna 1922. Toukokuussa 1939 Paakkala sai keskikoulun päättötodistuksen Lammin Yhteiskoulusta. Lottajärjestön Hauhon paikallisosastoon hän liittyi vuonna 1941 ja toimi siellä lääkintäjaostossa. Jatkosodan aikana Paakkala asui äitinsä luona kotikylässään sekä sisarustensa luona Helsingissä, Turussa ja Joutsassa.

Sota-aikana Paakkalan kotikylässä elämä jatkui hämmästyttävissä määrin entisen kaltaisena. Elämää rytmitti luonnon ikiaikainen kiertokulku. Heinänkorjuu ja muut maalaistalon arkiset työt toistuivat sodasta huolimatta vuosi vuodelta samanlaisina. Vietettiin häitä, mutta myös sankarivainajien hautajaisia. uuden elämän synty ja kuolema vuorottelivat.

Huhtikuussa 1943 Paakkala aloitti työskentelyn konttoriapulaisena Hämeenlinnassa Hämeen läänin Palovakuutusyhtiössä, ja jatkoi siellä vuoden 1945 loppuun saakka. Hän valmistui vuonna 1951 kotitalouden opettajaksi Järvenpään kotitalousopettajaopistosta ja työskenteli 1950-luvulla muun muassa opettajana Päivölän kansanopistolla Sääksmäellä. Myöhemmin Paakkala muutti Kaarinaan ja työskenteli siellä pitkään opettajana.

Lähde: Lottamuseon kokoelmat / Jatta Krugin teksti