Paronen, Sirkka

Sirkka Paronen syntyi vuonna 1924.

Sirkka Paronen antoi lottalupauksen Virolahden kirkossa 1941. Hänellä oli myös viisi vuotta nuorempi sisar Terttu, joka toimi pikkulottana. Terttu piti Sirkkaa hyvänä esikuvana ja kuvaili häntä rohkeaksi, tarmokkaaksi ja hyväksi toveriksi kaikille. Myös Tertun ja Sirkan serkku Rauni toimi pikkulottana.

Nopalassa oli ilmavalvontatorni, jossa työskenteli ensin Kirkonkylän lotat, mutta sitten tehtävä siirrettiin oman kylän lotille. Sirkka kävi ilmavalvontakurssin ja toimi ilmavalvontatehtävissä helmikuuhun 1942 saakka, jolloin Nopalan torni lopetettiin. Sirkka oli myös muonittamassa Klamilassa.

Talven 1943-44 Sirkka oli ollut Haminassa kutomakoulussa. Sota-aikana Sirkka oli osallistunut myös mottitalkoisiin, jossa hän oli tylsällä sahalla ja kirveellä tehnyt töitä.

Sirkka lähti viemään lehmiä heinäkuussa 1944 Bilnäsin kartanoon Pohjan pitäjässä. Uskin kyläläiset olivat jo siellä. Välirauhan aikana rakennettu huoltotie oikaisi Ravijärveltä Haminaan. Lehmien kanssa käveltiin ensin Pampyöliin, jossa oltiin yö ja aamulla jatkettiin kävellen Metsäkylän asemalle. Siellä päästiin junaan ja härkävaunussa matkustettiin Karjaalle. Pysähtymispaikoissa ihmiset odottelivat maitoa. Onneksi matkan aikana oli lämmin sää. Karjaalla ei ollut vastaanottajaa. Sirkka kävi reippaasti kysymässä läheisestä talosta tietä. Neuvottua tietä vietiin lehmät Bilnäsin koululle, missä odotti tutut hoitajat. Helsingin kautta palattiin takaisin kotiin. Sirkka näki matkalla myös ensimmäistä kertaa Helsingin.