Penttilä, Rauha

Rauha Penttilä (o.s. Juosila) syntyi 14.12.1894.

Konekirjoittaja Rauha Penttilä työskenteli vuosina 1925-1944 Lottajärjestön keskusjohtokunnan kansliassa, ja toimi myös myyntivaraston hoitajana. Kansliasta käsin hoidettiin Lottajärjestön käytännön koulutusjärjestelyt, sisäinen tiedotus ja kaikki lottatyövoiman hankintaa koskevat kysymykset kulkivat niin ikään kanslian kautta. Kanslia hoiti myös pukukankaiden ja lottavarusteiden sekä varsin laajaksi paisuneen merkkien myynnin lottapiireille. Penttilän tehtäviin kuuluivat mm. kiertokirjeiden lähettäminen piireille. Alkuvuosina pitkiä kiertokirjeitä saattoi lähteä vain yksi kuukautta kohti, mutta järjestön toiminnan kasvaessa niitä saatettiin lähettää useampia kuukaudessa.

Penttilän aloittaessa toimessaan keskusjohtokunnan kanslian tiloiksi oli osoitettu kaksi huonetta Fabianinkatu 23:ssa. Tilat olivat ahtaat, ja siellä tehtiin kansliatöiden lisäksi myös tavaroiden pakkaaminen ja lähetystyöt. Ahtaissa tiloissa ja kokemattomina vielä lähetysten pakkaamisesta Penttilä ja kirjanpitäjä Kerttu Zetterström pakkasivat kerran keskusjohtokunnan piireille tilaamat alumiiniset astiat huonosti, ja ne saapuivat perille täynnä kuhmuja ja epämuodostumia, minkä vuoksi ne oli vedettävä takaisin.

Penttilä pääsi kanslistin työssään mukaan monenlaiseen tapahtumaan. Hän oli mukana 1926 lottapäivillä Viipurissa pitämässä kanttiinia ja myymässä lotille kauluksia, lakkeja, lottaneuloja ja muuta tarpeellista. Hän oli myös vuoden 1931 lottapäivien ja järjestön 10-vuotisjuhlan tiimoilta järjestämässä lottapukua Presidentti Svinhufvudin rouvalle.

Kanslia pääsi muuttamaan uuteen ja suurempaan huoneistoon Laivanvarustajankatu 6:een 1935. Työntekijät saivat jopa omat työhuoneet, minkä ansiosta myös työ alkoi sujua tehokkaammin. Vuonna 1935 Penttilä oli toiminut virassaan kymmenen vuotta, ja tämän kunniaksi keskusjohtokunnassa järjestettiin pieni juhlatilaisuus, ja häntä muistettiin myös hopeisella maljakolla.

1930-luvun loppupuolella alkoivat linnoitustyöt ja yhdistys kasvoi, samoin työmäärä. Henkilökuntaa piti lisätä, ja Penttilä jakoi työhuoneensa kolmen muun työntekijän kanssa. Myös kanslian ”nappikauppa”, kuten eräs suojeluskuntapäällikkö oli hieman loukkaavasti nimittänyt, paisui ”tukkukaupaksi”, ja 1940-luvulla postitusta hoidettiin jo seitsemän hengen voimin. Vuonna 1943 keskusjohtokunnan kansliassa työskenteli puheenjohtajan ja keskusjohtokunnan lisäksi peräti 22 henkilöä. Penttilä toimi virassaan uskollisesti järjestön lakkauttamiseen asti 1944.

Rauha Penttilä menehtyi 27.11.1968.

Lähde: henkilöesittely perustuu osittain Rauha Penttilän ja Kerttu Zetterströmin muisteluun Lotta Svärd lehdessä No. 4-5 ,1941.