Pitkänen, Lauraliisa

Lauraliisa Pitkänen syntyi Sortavalassa vuonna 1924. Lauraliisan perhe muutti Suistamolle vuonna 1931 ja hän meni alakansakoulun seminaariin. Siellä hän rupesi haaveilemaan opettajan ammatista.

Talvisodan syttyessä Lauraliisa oli 14-vuotias. Hän muistaa hyvin, kuinka Suistamon kirkonkylä täyttyi sotilaista ja 30.11. aamulla ratsasti sotilas heidän kotitalonsa pihaan ja sanoi: ”Nyt se on alkanut.”

Lauraliisan äidin äiti kuoli talvisodan aikana ja perhe matkasi hänen hautajaisiinsa Lemille. Sodan vuoksi perhe ei päässytkään enää hautajaisten jälkeen takaisin kotiin Suistamolle ja he joutuivat asumaan sodan loppuun pienessä mökissä Lemillä.

Perhe muutti talvisodan jälkeen Juvalle, missä Lauraliisa liittyi Lottajärjestön Juvan paikallisosastoon. Kesällä 1941 paikkakunnalle perustettiin ilmavalvonta-asema. Samaan aikaan Lauraliisa sekä kolme muuta lottaa lähetettiin neljä päiväiselle ilmavalvontakurssille Pieksämäelle. Kurssin suoritettuaan Lauraliisa toimi Juvalla ilmavalviontatehtävissä.

Hieman myöhemmin lottapiiristä lähetettiin kirjelmä, jossa luovutetuilta alueilta kotoisin olevia lottia kehottettiin ilmoittautumaan lottakomennukselle, lottatyövoimaa kun tarvittiin yhä enenevissä määrin. Lauraliisa ilmoitti olevansa halukas lähtemään. Nuoresta iästään huolimatta, Lauraliisa oli vasta 16-vuotias, hänet lähetettiin lottakomennukselle ilmavalvontatehtäviin. Hän kertoi, että vanhemmat juvalaiset lotat kylllä huolehtivat ja auttoivat häntä komennnuksella. Lauraliisa ehti olla kahden vuoden aikana komennuksella Räisälässä, Kyyrölässä ja Kämärällä.

Jatkosodan aikana Lauraliisan perhe siirtyi takaisin Suistamolle. Vuonna 1943 myös Lauraliisa palasi lottakomennukselta kotiin ja toimi tämän jälkeen Suistamossa ilmavalvonta tehtävissä. Haave opettajan ammatista eli edelleen Lauraliisan mielessä ja niinpä hän hakeutui kevät lukukaudeksi 1944 opettajan tehtäviin Värtsilään. Lukukauden päätyttyä Lauraliisa palasi Suistamon kirkonkylään, jossa hänet määrättiin hoitamaan lottien kahvilaa Lottapirttiä. Lottapirtti oli kesäkahvila ja syksyn tullen sitä siirryttiin pitämään Lauraliisan kotona.