Poukka, Aino

Aino Poukka syntyi vuonna 1895.

Aino Poukka suoritti talouskoulun sekä emäntäkoulun, joista hän sai hyvät valmiudet toimia myöhemmässä vaiheessa Lottajärjestön arvostettuna muonitusneuvojana.

Kokemäkeläinen Aino Poukka oli mukana perustamassa Lotta Svärd -järjestön paikallisosastoa omalle paikkakunnalleen. Hän kävi 1920-luvulla Artjärven lottakurssin Orimattilassa ja oli kymmenenä kesänä peräkkäin järjestämässä suojeluskuntien Ravanin leiripäiville muonitusta.

Vuonna 1934 Lottajärjestön Keskusjohtokunta lähetti Poukan koulutustehtäviin kaikkialle Suomeen. Kurssitoiminta alkoi Viipurin piirissä ja jatkui sieltä Mikkelin, Kuopion, Oulun, Pohjanmaan ja Lapin piiriin. Kesällä 1939 Aino Poukan lottaryhmä oli muonittamassa linnoitustyömiehiä.

Talvisodan aikana Poukka työskenteli Salmenkaidan huoltokeskuksessa, jossa työtä hankaloitti se, että lottakanttiini toimi myös varikkona. Kaksi armeijan yksikköä haki muonansa sieltä. Toinen yksiköistä oli Laatokan hevosyksikkö ja toinen autokomppania jostakin lähistöltä. Tarvikkeet jouduttiin kuljettamaan Viipurista saakka. Seuraava lottakomennus vei Aino Poukan Käkisalmen maalaiskuntaan 20 kilometrin päähän Käkisalmelta Räisälän suuntaan. Kylä, jossa Poukka työskenteli talvisodan loppuvaiheessa, oli evakuoitu. Paikalla oli vain linnoitusjoukkoja.

Talvisodan jälkeen Aino Poukka kiersi lottakomennuksilla ympäri Suomea järjestäen muonituspaikkoja ja keittiöitä kuntoon ja muonittamassa joukkoja. Jatkosodan aikana Poukka toimi Lottajärjestön rajatoimisto kolmosen päällikkönä. Toimisto oli sijoitettu Puumalan pappilaan ja Rauhaniemen sahalle.

Sodan jälkeen Poukka toimi muutaman vuoden Sorjan toipilaskodin johtajana, kunnes toipilaskoti lakkautettiin. Hän oli myös mukana perustamassa valtion ravitsemuskeskusta.

 

Lähde: Satakunnan Kansa 7.3.1980.