Priha, Saimi

Saimi Priha syntyi 16.7.1911 Valkealan Kouvolan Alakylällä. Hänen vanhempansa Edvard ja Vilhelmiina Priha ostivat vuonna 1916 Mäkelän talon Iitin Haapakimolan kylältä, jonne 5-vuotias Saimi perheineen sitten muutti. Eetu ja Miina saivat yhdessä kaiken kaikkiaan 12 lasta, joista kuitenkin vain 7 varttui aikuisikään. Perheen toimeentulo oli hyvin niukkaa, sillä isä Eetu oli mielistynyt viinaksiin.

Saimi ja hänen veljensä Paavo, mutta ennen kaikkea Saimi, olivat hyvin aktiivisia osanottajia erilaisissa isänmaallisissa ja muissakin yhteisöllisissä tapahtumissa. Näin ollen Saimi toimi aktiivisesti myös Lotta Svärd järjestössä Kymenlaakson piirin Etelä-Iitin paikallisosastossa, johon kuului myös hänen 10 vuotta nuorempi sisarensa Irja. Lotta Svärd järjestön keskusjohtokunnan Kannaksen toimisto antoi Saimille mm. määräyksen määräaikaisiin lottatöihin Kääntymälle, Kannakselle, ja myöhemmin Etelä-Iitin toimisto määräsi hänet jälleen Kannakselle toistaiseksi jatkuviin muonitustehtäviin.

Saimin sukulaiset muistavat hänet mukavan seurallisena, iloisena ja isänmaallishenkisenä ihmisenä. Se aika mitä Saimille jäi kotitalon hoitamisesta, hän käytti kiertelemiseen mm. erilaisissa maakuntajuhlissa kansallispuku tai lottapuku yllään käyden läpi kaikki tarpeelliset kurssit ja harjoitukset.

Saimi kuoli 3.9.1989.

 

Kuvat:

0917g: Saimi Priha lottana siellä jossain.
899e: Ainoa kuva jossa on koko aikuisiksi varttunut Prihan perhe. Takana seisomassa vasemmalta Lauri, Edvard ja Vilhelmiina. Edessä vas. Saimi, Irja ja hänen takanaan Vieno, Elli, Aino ja Paavo.
908c:  Koulukuva Haapakimolan koulusta v.1922-1923. Takana olevan Raaseporin linnankuvan edessä olevan pisimmän pojan edessä riviä alempana on kaitakasvoinen Saimi.
899g: Tauko heinäpellolla. Ruutukoltussa on Saimi.
913h: Saimi oli kova menemään. Tässä ollaan Langinkosken laiturilla ja Saimi on kolmas oikealta.
914c: Tässä Saimi istuu oikealla.
914g: Saimi kolmas rivi oikealla, koulutuskurssikuva.
0915e: Saimi Priha kuvassa vasemmalla.
0915h: Saimi Priha kuvassa toinen vasemmalla