Qvist, Elsa

Elsa Qvist (o.s. Vartiainen) syntyi Kuopiossa 4.10.1911.

Ylioppilaaksi Elsa kirjoitti Kuopion tyttölyseosta vuonna 1931. Tämän jälkeen hän opiskeli Kuopion talouskoulussa ja Suonenjoen emäntäkoulussa. Opinnot jatkuivat vielä Järvenpäässä ja vuonna 1936 Elsa valmistui kotitalousopettajaksi.

Elsa liittyi Lottajärjestön Kuopion paikallisosastoon 1930-luvun alussa. Talvisodan alettua Elsa toimi emäntänä Rovaniemellä Rovalan setlementissä ja opetti kotitaloutta. Rovaniemellä hän tapasi myös tulevan aviopuolisonsa Martti Qvistin. Häitä vietettiin elokuussa 1941.

Hieman myöhemmin Elsa lähti lottakomennukselle Kemijärvelle, jossa hän toimi muonitustehtävissä. Aluksi hän oli leipomassa leipää ja korppuja sotilaille. Rakennus, jossa lotat leipoivat, vaurioitui pommituksissa ja leipomotoiminta oli lopetettava. Neljän lotan ryhmä, johon Elsa kuului, siirrettiin vanhaan kaupparakennukseen kanttiinia pitämään. Lotat hankkivat myytävää tavaraa, pakkasivat ne puulaatikoihin ja lastasivat autoihin. Autoilla tavarat kuljetettiin lähemmäksi rintamaa myyntipisteisiin.

Jatkosodan aikana Elsa toimi emäntänä Kansalliskaupan ravintolassa Kuopiossa. Elsan Ja Martin perheeseen syntyi viisi lasta vuosien 1943-1952 välisenä aikana. Opettajan tehtäviin Elsa palasi 1960-luvulla.