Rahola, Aune

Aune Rahola syntyi Tampereella vuonna 1923. Aune kasvoi varsin isänmaallisessa perheessä, isä oli suojeluskuntalainen ja äiti toimi lottana. Syksyllä 1939 Aune olisi halunnut liittyä pikkulottiin koska ei vielä aikuisiin lottiin ikänsä puolesta päässyt, tarvittavat 17-vuotta hän täytti vasta tammikuussa 1940. Poikkeuksellisesti Aune otettiin kuitenkin varsinaiseen lottakoulutukseen jo 16-vuotiaana.

Talvisodan aikana Aune toimi viestilottana Tampereella väestönsuojelukeskuksessa, joka sijaitsi ammattikoulun tiloissa Pyynikinrinteellä. Aunen työtehtäviin kuului puheluiden vastaanottaminen ja välittäminen eteenpäin. Ilmavalvonnasta ilmoitettiin lähestyvistä lentokoneista, ja viestilotat kirjasivat ilmavalvonnan havainnot ja välittivät ne eteenpäin. Pilvisinä päivinä ja lumisateella kun ei ollut pelkoa pommituksista, Aune tovereineen lähti Tampereen asemalla muiden lottien avuksi muonittamaan Karjalasta saapuvia evakkoja ja viemään äitejä ja lapsia väliaikaisiin koteihin.

Vuonna 1941 Aune suoritti radistikurssin ja syksyllä 1942 hän sai komennuksen Laatokan rannalle Viteleen rannikkotykistörykmentti 13:ta esikuntaan. Työtehtäviin kuului tällä kertaa vastaanottaa salasanomia morseaakkkosista radiokeskuksessa. Saapuneet viestit vietiin esikuntaan, jossa salasanomat purettiin. Kesällä 1943 Aune palasi Tampereelle ja toimi siellä muun muassa Tampereen paikallisosaston johtokunnassa.

Sotien jälkeen Aune Rahola on ollut mukana Tuusulan kunnan ja seurakunnan aktiviteeteissa sekä osallistunut vapaaehtoiseen sotilaskotiyhdistystoimintaan tiiviisti yli 50 vuoden ajan. Lisäksi Aune Rahola on tehnyt pitkään töitä Lotta Svärd Säätiön hallituksessa. Vuonna 2010 Rahola valittiin Vuoden Lotaksi. Tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain henkilölle, jonka on lottahengessä toiminut yhteiskuntamme hyväksi.